Studia
Hunter: Ktoś może mi podać działy jakie obowiązują na pierwszym roku studiów z matematyki
14 cze 23:00
ewa: kończyłam matematykę na UJ i to ładnych parę lat temu, ale z tego co pamiętam I semestr to:
Wstęp do analizy ( głównie powtórka i usystematyzowanie wiadomości o funkcjach jednej zmiennej,
od def, własności, granice, ciągłośc, pochodna, całkowalnośc itd, szeregi , kryteria
zbieżniezności szeregów i nie pamietam już co więcej to I semestr , + potem 2 lata analiza
matematyczna już ogólnie na przestrzeniach wektorowych
Drugi przedmiot to właśnie algebra : przestrzenie wektorowe, przeksztalcenia liniowe,
izomorfizmy, macierze i takie tam.
No i z tego co pamiętam WSTęp do teorii mnogości ( rachunek na zbiorach, relacje, zbiory
uporządkowane, własności zbioru liczb rzeczywistych, wymiernych, tw. cantora i takie tam...)
No i coś nowego: TOPOLOGIA
Geometria z tego co pamiętam była trochę póżniej
14 cze 23:30
Basia: i jeszcze algebra abstrakcyjna (nie wszędzie, ale bywa i na 1 roku)
14 cze 23:32
ewa: od drugiego semestru, albo już na drugim roku była też Algebra z teorią liczb
14 cze 23:35
luk20: Ja mam tak: I semestr: repetytorium z matematyki (powtórka rzeczy z liceum + jakieś łatwe
rzeczy), analiza matematyczna, algebra liniowa z geometrią, wstęp do matematyki współczesnej,
oprogramowanie użytkowe (coś na zasadzie informatyki). Na II semestrze mam: analiza
matematyczna 2, algebra liniowa z geometrią 2, wstęp do topologii − z typowych przedmiotów
matematycznych. Reszta to przedmioty ze specjalizacji...
14 cze 23:36