kombinatoryka (rownież z powtórzeniami)
zoltan: Witam
prosiłbym by kto da rade oczywiście pomógł mi z tymi 4 zadaniami:
1)Ile jest rożnych ciągów binarnych długości k o n zerach zaczynających i kończących się
jedynką?
2)Zebrało się 2k szachistów, mających do dyspozycji k szachownic. Na ile sposobów można
otworzyć k par szachistów do rozegrania pierwszej partii, jeśli ważne jest który zawodnik grac
będzie białymi figurami oraz:
a)nieważne jest która para zawodników osiądzie przy której szachownicy,
b)ważne jest która para zawodników osiądzie przy której szachownicy?
3)Ile jest:
a)rożnych funkcji ze zbioru k−dwuelementowego w zbiór l−elementowy?
b)rożnych ciągów długości n o wyrazach ze zbioru k−elemntowego takich ze wyrazy ciągu nie
mogą się powtarzać?
c)rożnych suriekcji ze zbioru {1,2,...,k} w zbiór {1,2,...,n}?
4)Na ile sposobów można rozdzielić 30 pomarańczy (zakładamy że są one jednakowe) miedzy 10 osób
jeśli rozdzielamy:
a)dowolnie?
b)tak by każda osoba miała co najmniej jedna pomarańcze?
c)tak by każda osoba miała co najmniej 3 pomarańcze?
14 cze 22:44
Basia:
ad.1
k>n (musi bo inaczej zadanie nie miałoby sensu)
na miejscach 1,2,....,n stoją 0 / 1 możliwość
na miejscu n+1 musi stać 1 / 1 możliwość
na miejscu k musi stać 1 / 1 możliwość
miejsca n+2,....,k−1 dowolnie
dla k = n+1 masz 1 (0....01)
dla k = n+2 też 1 (0....011)
dla k≥n+3
miejsc na, których możemy umieścić i 0 i 1 jest k−1−n−1 = k−n−2
{k−n−2} →2
czyli 2k−n−2
14 cze 23:04
zoltan: dzięki jeszcze raz
14 cze 23:16
Basia:
ad.4
dowolnie
30 pomarańczy → 10 osób czyli 1030
każda co najmniej jedną
czyli daję każdej po jednej
zostaje mi 20 i te rozdzielam dowolnie
20 pomarańczy → 10 osób czyli 1020
każda ma co najmniej trzy = każda ma dokładnie 3
1 możliwość
(założyłam, że pomarańcze są nierozróżnialne)
14 cze 23:44
Basia:
ad.3a k−elementowych czy dwuelementowych ?
14 cze 23:45
zoltan: | | | |
a czy w zadaniu 4 a przypadku a) nie powinno być | z kombinatoryki z |
| | |
powtórzeniami?
Ponieważ kolejność chyba nie jest ważna, mogę się mylić
w zadaniu 3 a) k−elementowych
14 cze 23:53
Basia:
te 4a i 4b chyba będą trochę bardziej skomplikowane
musiałabym jeszcze pomyśleć
zakładamy, że pomarańcze są nierozróżnialne, ale osoby są czy także nie ?
nie wiem jak to interpretować
15 cze 00:06
15 cze 00:08
Mila: 4a) zadanie równoważne:
Ile rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych ma równanie?:
| | | |
x1+x2+x3+....+x10=30 według wzoru | |
| | |
| | | |
4b) Ile rozwiązań w zbiorze N+ ma powyższe równanie?: | |
| | |
Jak myślicie?
15 cze 00:13
zoltan: Basia tak pomarańcze są nierozróżnialne ale osoby są już rozróżnialne
| | | |
Mila mogłabyś wyjaśnić czemu jest właśnie | chodzi mi o tą zaznaczoną jedynkę |
| | |
dlaczego tam jest? Bo we wzorze nie przypominam sobie żeby była ta jedynka
15 cze 00:15
Basia:
ad.3a
tu nie mam wątpliwości
{k} → {l} daje lk możliwości
ad.3b
n*(n−1)*(n−2)*....*(n−k+1) czyli wariacja bez powtórzeń
ad.3c
skoro ma być suriekcja musi być k≥n
liczba wszystkich możliwych odwzorowań to nk, ale trzeba wykluczyć całe mnóstwo tych, które
nie są "na"
to chyba trzeba będzie opisać najpierw rekurencyjnie, a potem spróbować dojść do wzoru
ogólnego, ale albo to nie jest proste, albo ja niepotrzebnie komplikuję
15 cze 00:17
Mila: Przykład b) przez analogię
x
1+x
2+x
3=7 w zbiorze N
+
Mam rozdzielić 7 jabłek dla 3 osób

|




|


1+4+2=7
aby każda osoba dostała conajmniej jedno jabłko to kursor może zająć 2 miejsca z 6.
15 cze 00:23
zoltan: jeśli chodzi 3 c) tą suriekcję to ktoś mi podał ∑
ki>=1
| | | | | | | |
| * | *...* | coś mniej więcej takiego ale jak mu |
| | | | |
to wyszło to dla mnie magia również nie wiem czy to jest dobrze
15 cze 00:26
zoltan: Mila czyli ją jedynkę odejmujemy tylko gdy dzielimy na części jakiś zbiór czy w jeszcze jakiś
innych przypadkach?
15 cze 00:33
Godzio:
{1,2,...,k} → {1,2,...,n}
Funkcji "na" jest dokładnie: n! s(k,n), gdzie s(k,n) to podział k − elementowego zbioru na n
niepustych części, to jest liczba stirlinga II rodzaju, jutro mam egzamin więc jestem obkuty

Wytłumaczenie: Najpierw dzielimy zbiór argumentów na n części, a potem przyporządkować jest m
wartością
15 cze 00:34
Godzio:
4. b) można też tak (analogicznie do a, tylko sobie poprawić)
Skoro x
i ∊ N
+ to x
i ≥ 1 ⇒ x
i − 1 ≥ 0, weźmy 0 ≤ y
i = x
i − 1 wówczas:
y
1 + y
2 + ... + y
10 = 20, a to już wiemy, że ma rozwiązać dokładnie:
15 cze 00:36
15 cze 00:37
Basia:
ja bym kombinowała tak:
wybieram z pierwszego zbioru n elementów do przyporządkowania 1→1
| | | |
mogę to zrobić na | sposobów |
| | |
przyporządkowań 1→1 mam n!
a reszcie czyli k−n przyporządkowuję cokolwiek czyli n
k−n
ale pewności nie mam; muszę to przespać
15 cze 00:37
Godzio: Te liczby stirlinga II rodzaju jednak dużą literą, zawsze mi się myli:
15 cze 00:39
Godzio:
To idąc dalej:
S(k,n) = ∑n1+...+nk=n−k1n12n2...knk
Jak to tam wstawisz to powinno Ci wyjść coś podobnego
15 cze 00:42
zoltan: ja też mam jutro zerówkę ale jakoś poskąpiłem wcześniej czasu na naukę

czego trochę żałuje
życzę powodzenia na egzaminie
idę odespać

dzięki wszystkim za poświęcony czas
15 cze 00:45
Mila: No to powodzenia na egzaminie, Godzio i Zoltan.
15 cze 00:50
Godzio: Dzięki
15 cze 00:51
Eta:
15 cze 00:55
Mila: Zoltan, nie zauważyłam wczoraj pytania o jedynkę, jednak wyjaśnienia Godzia, chyba wszystko
rozwiązały.
15 cze 10:46