matematykaszkolna.pl
kombinatoryka (rownież z powtórzeniami) zoltan: Witam prosiłbym by kto da rade oczywiście pomógł mi z tymi 4 zadaniami: 1)Ile jest rożnych ciągów binarnych długości k o n zerach zaczynających i kończących się jedynką? 2)Zebrało się 2k szachistów, mających do dyspozycji k szachownic. Na ile sposobów można otworzyć k par szachistów do rozegrania pierwszej partii, jeśli ważne jest który zawodnik grac będzie białymi figurami oraz: a)nieważne jest która para zawodników osiądzie przy której szachownicy, b)ważne jest która para zawodników osiądzie przy której szachownicy? 3)Ile jest: a)rożnych funkcji ze zbioru k−dwuelementowego w zbiór l−elementowy? b)rożnych ciągów długości n o wyrazach ze zbioru k−elemntowego takich ze wyrazy ciągu nie mogą się powtarzać? c)rożnych suriekcji ze zbioru {1,2,...,k} w zbiór {1,2,...,n}? 4)Na ile sposobów można rozdzielić 30 pomarańczy (zakładamy że są one jednakowe) miedzy 10 osób jeśli rozdzielamy: a)dowolnie? b)tak by każda osoba miała co najmniej jedna pomarańcze? c)tak by każda osoba miała co najmniej 3 pomarańcze?
14 cze 22:44
Basia: ad.1 k>n (musi bo inaczej zadanie nie miałoby sensu) na miejscach 1,2,....,n stoją 0 / 1 możliwość na miejscu n+1 musi stać 1 / 1 możliwość na miejscu k musi stać 1 / 1 możliwość miejsca n+2,....,k−1 dowolnie dla k = n+1 masz 1 (0....01) dla k = n+2 też 1 (0....011) dla k≥n+3 miejsc na, których możemy umieścić i 0 i 1 jest k−1−n−1 = k−n−2 {k−n−2} →2 czyli 2k−n−2
14 cze 23:04
zoltan: dzięki jeszcze raz emotka
14 cze 23:16
Basia: ad.4 dowolnie 30 pomarańczy → 10 osób czyli 1030 każda co najmniej jedną czyli daję każdej po jednej zostaje mi 20 i te rozdzielam dowolnie 20 pomarańczy → 10 osób czyli 1020 każda ma co najmniej trzy = każda ma dokładnie 3 1 możliwość (założyłam, że pomarańcze są nierozróżnialne)
14 cze 23:44
Basia: ad.3a k−elementowych czy dwuelementowych ?
14 cze 23:45
zoltan:

nawias
30+10−1
nawias
nawias
10
nawias

a czy w zadaniu 4 a przypadku a) nie powinno być
z kombinatoryki z

powtórzeniami? Ponieważ kolejność chyba nie jest ważna, mogę się mylić w zadaniu 3 a) k−elementowych
14 cze 23:53
Basia: te 4a i 4b chyba będą trochę bardziej skomplikowane musiałabym jeszcze pomyśleć zakładamy, że pomarańcze są nierozróżnialne, ale osoby są czy także nie ? nie wiem jak to interpretować
15 cze 00:06
Mila: 4) a
nawias
30+10−1
nawias
nawias
10−1
nawias

nawias
39
nawias
nawias
9
nawias

=

4b)
nawias
30−1
nawias
nawias
10−1
nawias

15 cze 00:08
Mila: 4a) zadanie równoważne: Ile rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych ma równanie?:

nawias
n+k−1
nawias
nawias
k−1
nawias

x1+x2+x3+....+x10=30 według wzoru

nawias
n−1
nawias
nawias
k−1
nawias

4b) Ile rozwiązań w zbiorze N+ ma powyższe równanie?:

Jak myślicie?
15 cze 00:13
zoltan: Basia tak pomarańcze są nierozróżnialne ale osoby są już rozróżnialne

nawias
coś
nawias
nawias
10−"1"
nawias

Mila mogłabyś wyjaśnić czemu jest właśnie
chodzi mi o tą zaznaczoną jedynkę

dlaczego tam jest? Bo we wzorze nie przypominam sobie żeby była ta jedynka
15 cze 00:15
Basia: ad.3a tu nie mam wątpliwości {k} → {l} daje lk możliwości ad.3b n*(n−1)*(n−2)*....*(n−k+1) czyli wariacja bez powtórzeń ad.3c skoro ma być suriekcja musi być k≥n liczba wszystkich możliwych odwzorowań to nk, ale trzeba wykluczyć całe mnóstwo tych, które nie są "na" to chyba trzeba będzie opisać najpierw rekurencyjnie, a potem spróbować dojść do wzoru ogólnego, ale albo to nie jest proste, albo ja niepotrzebnie komplikuję
15 cze 00:17
Mila: Przykład b) przez analogię x1+x2+x3=7 w zbiorze N+ Mam rozdzielić 7 jabłek dla 3 osób emotka |emotkaemotkaemotkaemotka|emotkaemotka 1+4+2=7 aby każda osoba dostała conajmniej jedno jabłko to kursor może zająć 2 miejsca z 6.
15 cze 00:23
zoltan: jeśli chodzi 3 c) tą suriekcję to ktoś mi podał ∑ki>=1

nawias
k
nawias
nawias
k1
nawias

nawias
k−k1
nawias
nawias
k2
nawias

nawias
k−∑i=1 n1 ki
nawias
nawias
kn
nawias

*
*...*
coś mniej więcej takiego ale jak mu

to wyszło to dla mnie magia również nie wiem czy to jest dobrze
15 cze 00:26
zoltan: Mila czyli ją jedynkę odejmujemy tylko gdy dzielimy na części jakiś zbiór czy w jeszcze jakiś innych przypadkach?
15 cze 00:33
Godzio: {1,2,...,k} → {1,2,...,n} Funkcji "na" jest dokładnie: n! s(k,n), gdzie s(k,n) to podział k − elementowego zbioru na n niepustych części, to jest liczba stirlinga II rodzaju, jutro mam egzamin więc jestem obkuty Wytłumaczenie: Najpierw dzielimy zbiór argumentów na n części, a potem przyporządkować jest m wartością
15 cze 00:34
Godzio: 4. b) można też tak (analogicznie do a, tylko sobie poprawić) Skoro xi ∊ N+ to xi ≥ 1 ⇒ xi − 1 ≥ 0, weźmy 0 ≤ yi = xi − 1 wówczas: y1 + y2 + ... + y10 = 20, a to już wiemy, że ma rozwiązać dokładnie:
nawias
20 + 9
nawias
nawias
9
nawias
 29 
=

emotka
 9 
15 cze 00:36
Godzio:
nawias
29
nawias
nawias
9
nawias

oczywiście

15 cze 00:37
Basia: ja bym kombinowała tak: wybieram z pierwszego zbioru n elementów do przyporządkowania 1→1

nawias
k
nawias
nawias
n
nawias

mogę to zrobić na
sposobów

przyporządkowań 1→1 mam n! a reszcie czyli k−n przyporządkowuję cokolwiek czyli nk−n

nawias
k
nawias
nawias
n
nawias

co by mi dało:
*n!*nk−n

ale pewności nie mam; muszę to przespać
15 cze 00:37
Godzio: Te liczby stirlinga II rodzaju jednak dużą literą, zawsze mi się myli:
 n 
S(n,k) = {

}
 k 
15 cze 00:39
Godzio: To idąc dalej: S(k,n) = ∑n1+...+nk=n−k1n12n2...knk Jak to tam wstawisz to powinno Ci wyjść coś podobnego
15 cze 00:42
zoltan: ja też mam jutro zerówkę ale jakoś poskąpiłem wcześniej czasu na naukę czego trochę żałuje życzę powodzenia na egzaminie idę odespać dzięki wszystkim za poświęcony czas emotka
15 cze 00:45
Mila: No to powodzenia na egzaminie, Godzio i Zoltan.
15 cze 00:50
Godzio: Dzięki emotka
15 cze 00:51
Eta:
15 cze 00:55
Mila: Zoltan, nie zauważyłam wczoraj pytania o jedynkę, jednak wyjaśnienia Godzia, chyba wszystko rozwiązały.
15 cze 10:46