Funkcje wyznacz dziedzine
Radipo: Funkcje zwykłe prosze pilne

Wyznacz Dziedzinę Funkcji
4+x/−x
2 + 16
2x/3x−6 +(to juz po za mianownikiem)−−−>pierwiastek drugiego stopnia 8−2x
5x/pierwiastek drugiego stopnia x−3
Dziekuję
14 cze 22:30
14 cze 22:31
14 cze 22:35
14 cze 22:37
Basia:
jak w każdym ułamku mianownik ≠ 0
−x2+16 ≠ 0
16 − x2 ≠ 0
(4−x)(4+x)≠0
4−x ≠ 0 i 4+x ≠ 0
x ≠ 4 i x≠ −4
D = R\{−4;4}
14 cze 22:37
picia:
(4−x)(4+x)≠0
D=R\{−4;4}
14 cze 22:38
Basia:
ad.2
analogicznie
3x−6 ≠ 0 i 8−2x ≥ 0
spróbuj sam rozwiązać
14 cze 22:38
picia:
3x−6≠0
8−2x≥0
czesc wspolna
14 cze 22:39
14 cze 22:40
Radipo: Dziekuje wszystkim

14 cze 22:40
picia:
a w ostatnim liczba pod pierwiastkem >0 bo z tego co widze jest w mianowniku
14 cze 22:41
Radipo: Pozdro dla basi i pici <3
14 cze 22:41
Radipo: w ostatnim to x=−3?
D/R−{3}
14 cze 22:44
picia: nie
x>3
D:x∊(3; +∞)
14 cze 22:46