przedzialy monotonicznosci
naiwna: wyznaczyc przedzialy monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji f(x)=x
1/x
jak wyznaczyc ekstrema lokalne to wiem,a przedzialy monotonicznosci
14 cze 22:29
Maslanek: f'(x)>0 − f. rosnąca
Analogicznie, gdy przeciwnie

(czyli malejąca)
14 cze 22:30
Basia:
policzyłaś pochodną ? no to napisz jak wygląda
14 cze 22:30
naiwna: | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| * x(1/x−1) *− |
| |
| | x | | x2 | |
14 cze 22:47
Basia:
to nie jest funkcja potęgowa
poczytaj najpierw o funkcji f(x) = xx i metodzie jakiej trzeba użyć aby obliczyć jej pochodną
jest w każdym podręczniku do analizy i było na zajęciach
dopiero potem próbuj z tą swoją
14 cze 22:52
ZKS:
Wykorzystaj fakt że:
ab = eblna
14 cze 22:53
naiwna: | | 1−lnx | |
czyli x1/x*lnx * |
| |
| | x2 | |
?
14 cze 23:06
naiwna: zamiast 'x' powinno byc 'e' na samym poczatku. pomylka
14 cze 23:06
Basia:
tak teraz masz dobrze
| | 1 | |
e(lnx)/x* |
| jest stale dodatni |
| | x2 | |
zajmujesz się tylko czynnikiem
L(x) = 1−lnx
1. miejsca zerowe
2. znak wyrażenia
(pamiętaj, że D=R
+)
14 cze 23:11
naiwna: 1−lnx=0
lnx=1
x=e ?
chyba juz glupieje. czy to jest miejsce zerowe?
14 cze 23:16
Basia:
nie głupiejesz; jak najbardziej jest
14 cze 23:17
naiwna: czyli dla R/{e}? to wyrazenie jest dodatnie ?
14 cze 23:25
Maslanek: R+
14 cze 23:25
Maslanek: bez e.
14 cze 23:25
Basia:
nie;
teraz
1−lnx < 0 ⇔ lnx > 1 ⇔ x>e
1−lnx > 0 ⇔ lnx < 1 ⇔ x<e
czyli
x∊(0;e) ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f.rośnie
x∊(e;+∞) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f.maleje
w p−cie x=e masz maksimum
14 cze 23:30