Trygonometria.
Trygonometria.: oblicz:
a) tg41°*tg42°*...*tg49°=?
b)tg18°tg288°+sin32°*sin148°−sin302°*sin122°=?
Bardzo prosze, rozwiązałby to ktoś ?
14 cze 22:14
Maslanek: tg49 = ctg(90−49) = ctg41.
a) tg45
tg288=tg(270+18)=−ctg18.
14 cze 22:24
Basia:
ad.(a)
tg49 = tg(90−41) = ctg41
tg48 = tg(90−42) = ctg42
tg47 = tg(90−43) = ctg43
tg46 = tg(90−44) = ctg44
tg45 = 1
tgα*ctgα=1
wykorzystaj to
ad.(b)
tg288 = tg(360−82) = −tg82 = −tg(90−18) = −ctg18
sin148 = sin(180−32) = sin32 = sin(90−58) = cos58
sin302 = sin(360−58) = −sin58
sin122 = sin(180−58) = sin58
teraz podstaw i trochę pomyśl
14 cze 22:27
Maslanek: sin148=sin(180−32)=sin32
sin302=sin(180+122)=−sin122.
14 cze 22:27
math82: a) tg 41o * tg 49o=tg 41o * tg (90o−41o)=tg 41o * ctg 41o=1
14 cze 22:33
Trygonometria.: rozwiążecie to 2 do końca ? wielkie dzięki za to, że już mi pokazaliście jak to robić, ale ja
nawet nie mam czasu żeby ruszyć głową jak to podstawić, bo mam jeszcze około 30 innych zadań a
z tego działu akurat nic prawie nie kapuje. Z góry dziękuje
14 cze 22:44
Maslanek: Zdaję się, że −1.
14 cze 22:47
Trygonometria.: a jak to obliczyć?
14 cze 22:53