.
dagson: Wykaż że jeżeli kąty α i β są kątami trójkąta i naprzeciw kąta α leży bok a, a naprzeciw kąta β
leży bok b to:
| | a+b | | sinα+sinβ | |
a/ |
| = |
| |
| | a | | sinβ | |
14 cze 21:40
Maslanek: Z twierdzenia sinusów:
Nie rozumiem tego wcześniejszego a/
Co to?
14 cze 21:43
dagson: którego "a" ?
14 cze 21:49
Maslanek: Pierwszego...
Tylko jedno takie jest...
14 cze 21:56
dagson: no chodzi o to by wykazać że zachodzi taka rowność z podpunktu a ...
14 cze 22:00
Maslanek: | | sin a | | a | | a+b | |
P = |
| + 1 = |
| + 1 = |
| . |
| | sin b | | b | | b | |
Dziwne... Bo to nie jest to samo
14 cze 22:03
Basia:
bo tak nie jest co łatwo pokazać np. w trójkącie prostokątnym
o bokach: a, b=a
√3 i katach 30, 60
no a to już na pewno nie jest to samo
po prostu tam jest błąd; ma być
albo
| a+b | | sina+sinb | |
| albo |
| |
| b | | sina | |
14 cze 22:14
14 cze 22:29