matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Izka:
Proszę o pomoc
Trapez prostokątny jest opisany na okręgu o promieniu r. Kąt ostry trapezu ma miarę α. Oblicz pole tego trapezu.
14 cze 21:35
Maslanek:
Trapez jest opisany na okręgu, więc: a+b=c+d c=2r
c
Oraz sinα=
.
d
Resztę ogarniesz. Musisz przedstawić pole dzięki r i α.
14 cze 21:42