matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometira
marti:
Korzystajac z informacji podanych na rysunku obok,oblicz wysokosc wiezy.
14 cze 21:30
krystek:
x
=tg30 gdzie x→wysokośc wiezy
x+10
14 cze 21:44
Maslanek:
Oznaczmy odcinek przy 10 jako x. Wtedy:
h
tg 30 =
10+x
h
tg 45 =
.
x
14 cze 21:44