pomózcie.
zuza: udowodnij, ze jezeli a>0 to dokladnie jedna liczba rzeczywista x spelnia równanie
x3 + ax2 + a(a+1)x − (a+1)2=0
14 cze 21:07
Basia: a nie ma tam być na końcu (a+1)3 ?
14 cze 21:10
pigor: ...

no to np. tak :
x3 + ax2 + a(a+1)x − (a+1)2=0 ⇔ x
3+ax
2+a
2x+ax−a
2−2a−1=0 ⇔
⇔ x
3−1+a
2x−a
2+ax
2−a+ax−a=0 ⇔ (x−1)(x
2+x+1)+a
2(x−1)+a(x−1)(x+1)+a(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+x+1+a
2+ax+2a)=0 ⇔ (x−1)(x
2+(a+1)x+a
2+2a+1)=0 ⇔
⇔
(x−1) [x2+(a+1)x+(x+1)2]=0 i dla trójmianu w nawiasie kwadratowym :
Δ=(a+1)
2−4(a+1)
2=
−3(a+1)<0, bo a>0 z założenia , a to oznacza, że istotnie dane
równanie ma dokładnie jeden − tu jest nim liczba 1 − pierwiastek rzeczywisty
(powiem więcej − całkowity) c.b.d.u. . ...
14 cze 23:03