trygonometria
funkcje.: oblicz wartość wyrażenia:
a) cos210°*ctg390°−sin405°*cos675°/sin(−30°)*tg(−225°)+sin2 300° = ?
Pomoże ktoś z tym zadaniem?
14 cze 20:54
123: (cos(180° + 30°)*ctg(360° + 30°) − sin(360° + 45°)*cos(630° + 45°)) / (sin(−30°)*tg(−180° −
45°) + sin2(270° + 30°))
14 cze 20:59
14 cze 21:01
123: Może się komuś przyda:
Wierszyk:
W pierwszej ćwiartce same plusy
W drugiej tylko sinus
W trzeciej tangens i cotangens
A w czwartej cosinus
Jak masz, gdzie k = 1, 3, 5, 7, ... czyli jest nieparzyste, to funkcja przechodzi w kofunkcję
(oczywiście odpowiedni znak przed funkcją w zależności od ćwiartki układu):
sin(k*90° + α) = (znak + / −)cosα
cos(k*90° + α) = (znak + / −)sinα
tg(k*90° + α) = (znak + / −)ctgα
ctg(k*90° + α) = (znak + / −)tgα
A jak masz k = 2, 4, 6, 8, ... czyli jest parzyste, to funkcja pozostaje taka jak była
(oczywiście odpowiedni znak przed funkcją w zależności od ćwiartki układu):
sin(k*90° + α) = (znak + / −)sinα
cos(k*90° + α) = (znak + / −)cosα
tg(k*90° + α) = (znak + / −)tgα
ctg(k*90° + α) = (znak + / −)ctgα
14 cze 21:10