Układ równań z dwiema niewiadomymi z wartością bezwględną
Baartek: Rozwiąż układ równań:
|x|+|y|=4
4|x|−y=1
14 cze 20:14
krystek: rozpatrz przpadki
1)x≥0 i y≥0
2)x≥0 i y<0
3)x<0 i y≥0
3 x<0 i y<0
14 cze 20:17
Święty: Albo:
|x|=4−|y|
16−4|y|−y=1
4|y|+y−15=0
y≥0
5y−15=0
y=3
y<0
−3y=15
y=−5
Dalej prosto
14 cze 20:20
Eta:

Można graficznie:
___ |x|+ |y|= 4
____ y= 4|x|−1
Odp:
x=1 , y= 3 i x= −1 , y= 3
14 cze 20:30
silly goose: Czy mógłby ktoś policzyć przypadek x<0 i y≥0, bo nie wiem gdzie robię bład : (
12 kwi 23:07
chichi:
| ⎧ | |x|+|y|=4 | |
| ⎩ | 4|x|−y=1 | , x<0 ∧ y≥0 ⇒ |x|=−x ∧ |y|=y
|
+
_______________
−5x=5 ⇒ x=−1 ⇒ y=3
12 kwi 23:12
Mila:
|x|+|y|=4
4|x|−y=1
x<0 i y≥0
|x|=−x i |y|=y
−−−−−−−−−−−−−
−x+y=4
−4x−y=1
===== dodajemy stronami
−5x=5⇔x=−1∊Dr
1+y=4
y=3
Mamy parę liczb : (−1,3)
12 kwi 23:15
silly goose: Dziękuję
12 kwi 23:19
6latek: Dobry wieczór
Milu Pozdrawiam

Popraw prosze ten zapis
Mamy pare liczb : (−1,3) na {−1,3} bo ktos się może przyczepic
12 kwi 23:35
chichi:
Para liczba (x,y) to zapis poprawny, natomiast {−1,3} to zbiór dwuelementowy
12 kwi 23:37
6latek: Zwracam honor

Jednak należy juz iść spac . Dobranoc
12 kwi 23:39
chichi:
Nie szkodzi, dobranoc
12 kwi 23:40
6latek: Jak juz to napisalem to wtedy pomyslalem o zapisie wspolrzednych punktu
np A=(3,6) to takze para liczb
12 kwi 23:41