pomocy wielomiany
Damian: −2x3−x2+13x−6=0
rozwiąż równanie
proszę o rozwiązanie od początku do końca najlepiej z tłumaczeniem
14 cze 20:11
Damian: pomoże ktoś
14 cze 20:21
Damian: błagam pomocy
14 cze 20:49
Eta:
Szukasz pierwiastków wymiernych , wśród podzielników wyrazu wolnego
{±1 ±2 ±3 ±6
W(2)= −2*23−22+13*2 −6 = −16−4+26−6=0 czyli x= 2 jest rozwiązaniem
dzielisz (−2x3−x2+13x−6) : (x−2) = ..... = −2x2−5x+3
(x−2)(−2x2−5x+3)=0
teraz policz deltę i pozostałe rozwiązania
14 cze 21:03
picia:
podzielilem przez x+2
14 cze 21:06
picia:
jejciu, jejciu
14 cze 21:07
Eta:
Co tak Ci ciężko
picia ? ( mecz oglądasz?
14 cze 21:08
picia:
No bo cale wyliczylem, a tu tak ladnie rozpisane

no, ogladam
14 cze 21:10
picia:
a dzielilem przez x−2 rzecz jasna
14 cze 21:14
Eta:
14 cze 21:16
Gustlik: Hornerem:
−2 −1 13 −6
1 −2 −3 10 4
−1 −2 1 12 −18
2 −2 −5 3 0
x=2 jest pierwiastkiem,
(x−2)(−2x2−5x+3)=0
teraz Δ, x1, x2...
14 cze 22:10
Eta:
Nie musi być Hornerem
14 cze 23:02
pigor: ...

a ja mam już... we krwi grupowanie i dlatego szybko stwierdzam
przez podstawienie, że x=2 jest pierwiastkiem równania, a wtedy rozkładam
np. tak :
−2x3−x2−+13x−6=0 /*(−1) ⇔ 2x
3+x
2−13x+6=0 ⇔ 2x
3−4x
2+5x
2−10x−3x+6=0 ⇔
⇔ 2x
2(x−2)+5x(x−2)−3(x−2)=0 ⇔ (x−2)(2x
2+5x−3)=0 ⇔ 2(x−2)(x
2+
52x−
32)=0 ,
stąd i ze wzorów Viete'a −1,−
32 ⇔ (x−2)(x+1)(x+
32)=0 ⇔
x∊{2,−1,−32}.
14 cze 23:39
Gustlik: Eta, nie musi być Hornerem, ale jest najprościej. Wystarczy podzielniki wyrazu podstawiać
do Hornera tak długo, aż wyjdzie reszta 0 (to łatwiejsze, niż obliczanie na piechotę W(1),
W(−1) itd...) i łatwiejsze od dzielenia wielomianów w słupku. Mamy od razu znaleziony
pierwiastek i jednocześnie podzielony wielomian. Pozdrawiam
14 cze 23:39
Eta:
Jak kto woli, jest .........DEMOKRACJA
14 cze 23:41
picia:
pigor chyba nie...
14 cze 23:47
Gustlik: Pigor, Twoja metoda jest dobra, ale do rozwiazania tego jako zadanie domowe, gdy uczeń ma
full czasu. Jest po prostu dość skomplikowana, a na pewno dużo trudniejsza od Hornera.
Oczywiście dobrze, że ją pokazałeś, bo im więcej metod zna uczeń, tym lepiej. Jednak najlepiej
jest kłaść nacisk na najprostsze i najszybsze metody, a schemat Hornera do takich właśnie
należy.
Natomiast absolutnie nie jest dobra Twoja metoda na sprawdzianie czy maturze. Przede wszystkim
mało kto wpadnie na to, jak porozbijać nie pasujące do siebie współczynniki tak, aby m ożna
bylo z nich coś powyciągać, mnie by to zajęło trochę czasu, a co dopiero uczniowi. Po drugie
funkcję kwadratową lepiej liczyć z delty i nie ma sensu wyciagania tego 2 przed nawias −
narobiłeś tylko ułamków. Sposób dobry − ale tylko i wyłącznie dla bystrych i jako ciekawostka,
a nie na maturę, czy sprawdzian, bo jest czasochłonny. Najlepsze są najprostsze rozwiązania,
po co komplikować? Pozdrawiam
14 cze 23:48
14 cze 23:51
pigor: ... masz rację
picia jeszcze raz:
nie lubię Δ , a jakoś nie znalazłem szybko sposobu na pogrupowanie więc wyłączyłem 2;
iloczyn ujemny więc pierwiastki różnych znaków , suma ujemna to ujemny
większy co do modułu, zatem −3 i
12 , szybko sprawdzam i jest o. k. więc
x∊{2,−3,12} ...
14 cze 23:55
Eta:
14 cze 23:57
picia:
14 cze 23:59
pigor: ... no tak., ale ...

ja w ten sposób ćwiczę za każdym razem
swoją pamięć operacyjną
(RAM) , którą mogę m.innymi tu w ten sposób wytrenować, bo przecież jej nie wymienię
i szkoda, że polska szkoła tak kocha tę "deltę" (wyróżnik) , przecież to nic kształcącego,
tylko po prostu jeszcze jeden algorytm

i nic więcej , dlatego ja jednak pozostanę przy
grupowaniu, a może ktoś też spróbuje , naprawdę namawiam , robi się to bardzo szybko
bo to bardzo proste w większości równań ; pozdrawiam i do następnego razu . ...
15 cze 00:08
Eta:
Nie jesteś osamotniony
pigor .... ja też tak mam,że wolę "łamigłówki" od schematów !
Pozdrawiam
15 cze 00:13
15 cze 00:14
picia:
ja uważama ze rozwiazania pigora sa czesto kapitalne ale uczniowie maja problem z tymi
podstawowymi metodami ( np. delta) to co dopiero z takimi.
pozdrawiam
15 cze 00:18
pigor: ..
Eta no widzisz, prawda, że prosto było na to wpaść,
bo przecież wystarczy przewidywać, ... a ta "delta", podstawianie
pomocniczej zmiennej, może, ale wcale nie musi , być regułą ;
dziękuję i pozdrawiam . ...
15 cze 00:22
pigor: ... uczniowie, na początku na pewno tak, ale trzeba próbować,
przychodzi moment − na pewno nie dla wszystkich −
że ta delta staje się nudna , bo ile można przez 2−3 lata w szkole delta i delta

... ,
15 cze 00:26
Gustlik: No właśnie
Pigor, Twoja metoda jest dobra do ćwiczenia RAM−u, w ramach wolnego czasu. Ale
na maturze czasu jest mało, dlatego tam potrzebna jest delta, Horner i inne proste i szybkie
metody. Poza tym te metody są łatwiej przyswajalne dla uczniów zdającym matmę na poziomie
podstawowym. Każ humaniście pogrupować taki wielomian w dodatku o "niepasujących"
współczynnikach − większość tego NIE ZROBI, i do tego mózg im się zagotuje. Dobrze że
pokazujesz te metody, ale one są dobre dla uczniów zdolniejszych z rozszerzeń. Pozdrawiam.
15 cze 19:12
gośc: Wszystko pięknie, ładnie, do czasu, kiedy dostaniemy do policzenia:
−2,4x3−1,1x2+12,7x−5,9=0
15 cze 19:23
Gustlik: Gość, tylko na maturze takiego wielomianu nie dostaniesz, nawet na rozszerzeniu, jezeli
dadza to na grupowanie albo na schemat Hornera.
17 cze 01:03