trygonometria
trasto: określ zbiór wartości funkcji:
a) f(x)=2cosx−1
b)f(x)=2−|sinx|
c)f(x)=tg3x+1
d)f(x)=|cosx+1/2|
Rozwiąż nierównośći:
a) tg2x>0
b)cosx+1<0
c)2sinx≤−1
d)ctg2x≥3
z góry ślicznie dziękuje
14 cze 20:04
trasto: Proszę Rozwiąże ktoś to? ?
14 cze 20:13
krystek: A poszkicuj sobie trochę i zobacz jak przebiegaja te funkcje !
14 cze 20:28
trasto: no dobra 2 już w miare wiem jak zrobić, ale wystłumaczyłbyś przynajmniej jak zabrać siędo tego
2?
14 cze 20:33
Mila: tg2x>0 popatrz na wykres
14 cze 22:46
Mila:
b) cosx+1<0
cosx<−1 brak rozwiązania, bo |cosx|≤1 czyli cosx≥−1 i cosx≤1
c) 2sinx≤−1 Patrz na wykres
| | 7 | | 11 | |
x> |
| π+2kπ i x< |
| π+2kπ i k jest liczba całkowitą |
| | 6 | | 6 | |
14 cze 23:33