matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
Pyz:
Oblicz:
1
2
+ 1 + 2 + .... + 256
1
q =
= 2
1
2
i co dalej...?
14 cze 19:49
Basia:
256 =
1
2
*512 =
1
2
*2
9
⇒ n = 10 ( bo a
n
= a
1
*q
n−1
) i liczysz S
10
14 cze 19:52
Buuu:
a
n
= a
1
* q
n−1
a
n
q
n−1
=
a
1
Podstaw, wylicz n, a potem S
n
14 cze 19:54