analiza matematyczna
Kwachu: za parę dni mam dobieg z ćwiczeń z matematyki. Może ktoś mi sprawdzić moje rozwiązania z
kolokwium gdzie były same pochodne?
| | ⎧ | 2x x>0 | |
| 1)zbadać czy funkcja jest różniczkowalna w pkt. x=0 dla f(x) | ⎩ | x2 +1 x≤0 |
|
2) oblicz pochodną funkcji f(x)=sin(ln(x
2 +1))
3) oblicz pochodną cząstkową dla funkcji f(x,y,z)=ln(y) * 2
x + z
2 sin(z)
4)rozwązać funkcję f(x,y)=sinx + siny w wielomian Taylora drugiego stopnia (3 pierwsze wyrazy)
ad.1
badam ciągłości i sprawdzam czy ma pochodną:
lim
x−>0+ 2x=0
lim
x−>0− x
2 +1=1
funkcja nie jest ciągła, więc nie jest różniczkowalna
ad.2
| | 2x | |
f'(x)=cos(ln(x2 + 1) * |
| |
| | X2 +1 | |
ad.3
f'(x)=2
x ln2 * (−ln(y))
f'(z)= 2z sin(z) * z
2 cos(z)
ad.4
f(x,y)=sinx + siny = 0+1=1
f'x(x,y)=cosx=−1
f'y(x,y)=cosy=0
f''xx(x,y)=−sinx=0
f''xy(x,y)=0
f''yx(x,y)=0
f''yy(x,y)=−siny=−1
| | 1 | | π | | 1 | | π | |
sinx + siny≈1 + |
| * (−1,0)|(x−π,y− |
| ) + |
| * (0,0,0,−1)|(x−π,y− |
| )2 |
| | 1! | | 2 | | 2! | | 2 | |
14 cze 19:45
konrad: 2. gut
14 cze 19:46
Basia: (1) i (2) dobrze; a pozostałych jeszcze nie sprawdziłam
14 cze 19:48
konrad: 3. po x − bez tego minusa
14 cze 19:49
Kwachu: dzięki wam bardzo
14 cze 19:49
Kwachu: Konrad, nie wiem skąd mi się on wziął, na kartce go nie mam
14 cze 19:51
Kwachu: Jeszcze mam rozwiązania do 2 grupy

pytania te same tylko dane zmienione:
| | ⎧ | 2x+1 x>0 | |
| 1) różniczka w pkt. x=0 f(x)= | ⎩ | x2 +1 x≤0 |
|
2) pochodna f(x)=xsin(2x+1)
3) pochodna czastkowa f(x,y,z)= 2
x ln(y) + z
3 sin(z)
| | π | |
4) 3 wyrazy Taylora z f(x,y)= 2sinxsiny w pkt (π, |
| ) |
| | 2 | |
ad.1
ciągłość:
lim
x−>0+ 2x+1=1
lim
x−>0− x
2 +1=1
f(x) jest ciągła
pochodne:
| | ρ(0+h) − ρ(0) | | 2h +1 −1 | |
f'+ (0)=limh−>0 |
| =limh−>0 |
| =2 |
| | h | | h | |
| | ρ(0+h) − ρ(0) | | h2 +1 −1 | |
f'− (0)=limh−>0 |
| =limh−>0 |
| =0 |
| | h | | h | |
funkcja w pkt 0 nie ma pochodnej więc f(x) nie jest różniczkowalna.
ad.2
f'(x)= sin(2x+1) + 2xcos(2x + 1)
ad.3
f'(x)= 2
x ln2 ln(y)
f'(z)= 3z
2 sin(z) * z
3 cos(z)
ad.4
f(x,y)= 2sinx siny= 0
f'(x)=2cosx siny= −2
f'(y)= 2sinx cosy= 0
f''(xx)= −2sinx siny= 0
f''(xy)= 2cosx cosy=0
f''(yx)= 2cosx cosy= 0
f''(yy)= −2sinx siny=0
| | 1 | | π | | 1 | | π | |
2sinx siny≈ 0 + |
| * (−2,0)|(x−π, y− |
| ) + |
| * (0,0,0,0)|(x−π,y− |
| ) |
| | 1! | | 2 | | 2! | | 2 | |
14 cze 21:01
Basia:
(1) dobrze
(2) f'(x)= sin(2x+1) + 2xcos(2x + 1) *2 (pochodna 2x+1)
(3) + nie *
(4) dobrze tylko zapis fatalny
| | df | |
to nie jest f'(x) tylko f'x(x,y) albo |
| itd. |
| | dx | |
i nie f'
x(x,y) = −2 tylko f'
X(π;
π2) = −2 itd
no i tego końcowego zapisu nie łapię
14 cze 21:24
Kwachu: Basia, jeżeli chodzi o zadanie 2, to właśnie pochodną z 2x+1 dałem przed xcos(2x+1) i zapisałem
to jako 2xcos(2x+1). no chyba że powinienem to jeszcze raz wymnożyć przez funkcję wewnętrzną w
sin?
nie rozumiem komentarza do 3

zapis brzydki, bo nie miałem już ochoty przy każdej pochodnej zapisywać f'x(x,y) itd

zapis końcowy to Taylor, tylko żeby było bardziej czytelnie, to rozbiłem licznik na całość i
14 cze 21:33
Kwachu: z 3 już wiem o co ci chodzi

spojrzałem do rozwiązań na kartce i rzeczywiście, ma być +
14 cze 21:35
Kwachu: oho i widzę że że na końcu w Taylorze nie wziąłem jeszcze do 2
14 cze 21:39
Basia:
ad (2) tak w porządku, przeoczyłam
14 cze 21:47
Kwachu: dzięki

w takim razie zabieram się za II część analizy i za parę dni przedstawię moje
rozwiązania do koła z ekstremami i całkami . Mam nadzieję że pomożecie i sprawdzicie
14 cze 21:50
Basia: oczywiście
14 cze 21:54