co dalej ?
humanista: Jest tak : { xy = 480
{ (x +8) (y−3) = 480
xy − 3x +8y−24=480
480 −3x +8y −24 = 480
−3x +8y −24 = 0
Co dalej ?
14 cze 19:43
ICSP: 3x + 8y = 24
xy = 480
wyznacz z pierwszego x lub y i podstaw do drugiego. Otrzymasz równanie kwadratowe.
14 cze 19:50
ICSP: oczywiście −3x + 8y = 24
14 cze 19:51
humanista: nie wychodzi mi
14 cze 20:02
picia:
x1= −40
y1= −12
x2= 32
y2= 15
14 cze 20:11
Gustlik: Ja bym z drugiego wyznaczył np. y, bo w pierwszym 24 dzieli się i przez 3 i przez 8, ale 8 nie
dzieli się przez 3 i bedą ułamki.
{ −3x +8y −24 = 0
| | 480 | |
−3x +8* |
| −24 = 0 /*x |
| | x | |
−3x
2+3840−24x=0
−3x
2−24x+3840=0 /:(−3)
x
2+8x−1280=0
teraz z delty.
14 cze 23:34