1. Dla jakich wartości x szereg jest zbieżny? Oblicz sumę dla x = x 0
Kark: 1. Dla jakich wartości x szereg jest zbieżny? Oblicz sumę dla x = x 0
∑(x+1x)n n od 0 do ∞ x0 = −2/3
Zrobiłem granicę ciągu |an+1/an| i tu moje pierwsze pytanie. Skróciło mi się wszystko z n,
zostało na koniec samo
lim |x/(x+1)| od n do ∞. Co się robi w takim wypadku?
14 cze 19:32
Krzysiek: skorzystaj z szeregu geometrycznego:
∑x
n który jest zbieżny dla |x|<1
zatem policz:
14 cze 19:37
Basia: to przecież nie jest szereg potęgowy postaci a
nx
n
tutaj to kryterium nie działa
to jest szereg funkcyjny, ale równocześnie jego wyrazy tworzą ciąg geometryczny
no a jaki warunek musi spełniać q, że ciąg S
n był zbieżny ?
14 cze 19:40
Kark: Ups, zapomniałem że musi być tej postaci.
|q|<1?
14 cze 19:43
Basia:
oczywiście tak; czyli
i
dalej już chyba sobie sam poradzisz
14 cze 19:45
Kark: Tak, zadanie nie jest trudne, tylko trzeba było zaskoczyć na początku
14 cze 20:03