pochodna z Y
Patka: Ile wynosi pochodna z y?
(y)'=0
14 cze 19:25
ICSP: mi się zdaje że 1
14 cze 19:27
Basia:
jak po y to nie
14 cze 19:27
Patka: Mi tez tak sie wydaje że tyle samo co pochodna z x , ale na lekcji pisaliśmy ze to jest 0 .
wiec mam watpliowsci
14 cze 19:28
Basia:
no ja tam nie wiem ICSP, to trzeba udowodnić (oczywiście wprost z definicji)
14 cze 19:28
Eta:
14 cze 19:29
konrad: ale to nie można tego tak powiedzieć, bo nie wiadomo czym jest y chyba nie?
14 cze 19:30
Basia:
poważnie to zależy od tego
po czym różniczkujesz
f(x,y) = 2x + 3y
| df | |
| = 2 bo tu różniczkujemy po x czyli 3y jest stałą |
| dx | |
| df | |
| = 3 a tu różniczkujemy po y czyli 2x jest stałą |
| dy | |
14 cze 19:31
Patka: 2x/y i ile wynosi tutaj pochodna z y?
14 cze 19:35
konrad: nie z y, tylko po y jeśli już
z=2x/y
z'=2x*1/y
z'=2x*(−1/y2)
z'=−2x/y2
14 cze 19:37
konrad: oczywiście tam wszędzie powinno być z'y
14 cze 19:37
konrad: i w drugiej linijce miało być z=2x*1/y
14 cze 19:38