delta
helpme: dana jest funkcja f(x)=−2x2+8x−3
czy do wzoru na delte patrzymy na znaki przed B i C? np jezeli jak tutaj b jest 8x a byloby −8
to we wzorze na delte bylo by 82 czy −82,ile tutaj bedzie wynosila delta
14 cze 19:22
ICSP: b = 8 ⇒ Δ = (8)2 + ...
b = −8 ⇒ Δ = (−8)2 + ...
14 cze 19:23
Buuu: Patrzymy na znaki przed A i C, przed B nie ma znaczenia, bo: b2 = (−b)2
14 cze 19:24
krystek: a=−2, b=8 c=−3 i podstawiasz!
Δ=82−4*(−2)*(−3)
14 cze 19:24
ICSP: co do tego przykładu : Δ = 40
14 cze 19:24
helpme: dziekii
14 cze 19:29