Zagrożony
Kamil: Witajcie, proszę o rozwiązanie tego równania:
W(x)=3x
3+2x
2−5x+4 jeśli W(−2)=0
Będę wdzięczny

!
14 cze 19:18
Buuu: Hornerem przez (x+2)
14 cze 19:19
konrad: rozwiązanie? jeżeli już to sprawdzenie czy para liczb (−2,0) spełnia to równanie
podstawiasz −2 pod x i 0 pod y i liczysz; jeżeli L=P to spełnia
14 cze 19:20
konrad: chyba, że chodzi o znalezienie pozostałych pierwiastków znając ten jeden −2, no to tak jak Buuu
napisał/ła Hornerem
14 cze 19:21
Eta:
W(−2)≠0
14 cze 19:22
14 cze 19:24
Kamil: ajajaj przepraszam, miało być coś takiego:
W(x)=ax3+5x2−3 jeśli w(−2)=0
Nie chcę żadnych ,,Hornerem'', gdyż nie umiem (: i tak się nie uczyłem. Więc jak teraz po
podstawiac, aby miało to sens?
14 cze 19:25
picia:
za x= −2 i przyrownujesz do 0 i wyliczasz a.
14 cze 19:28
konrad: czyli pewnie należy wyznaczyć a
czyli podstawiasz −2 pod x i przyrównujesz do zera i obliczasz
14 cze 19:28
Eta:
W(−2)= a*(−2)3+5*(−2)2 −3 =0⇒ −8a+20−3=0 ⇒ a=....
14 cze 19:28
Kamil: a(−2)3+5*(−2)2−3=0
=a(−8)+5 +4 czy *4? −3=0
I co dalej?
14 cze 19:32
konrad: a czemu miałby być +

skoro jest mnożenie to ma być mnożenie....
14 cze 19:34
Kamil: aha czyli po podstawieniu za x=−2, traktować a tak jak by to było x? wyzanczam itp?
14 cze 19:34
picia:
−8a+20−3=0 ⇒ a=....
ps to jest kopia z postu Ety
14 cze 19:34
Kamil: oki dzięki wielkie, pozdrawiam!
14 cze 19:36
Kamil: a = 24?
14 cze 19:37
konrad: nie
14 cze 19:39
picia: nie..
14 cze 19:40
Kamil: a=20−3+8
a=25
odp: a=25

pomyłka o jeden (:
14 cze 19:40
konrad: jakie +8

przecież pomiędzy 8 a 'a' jest mnożenie
14 cze 19:41
Eta:
Najpierw napisz porządnie ten wielomian !
14 cze 19:41
picia:
14 cze 19:43
Buuu:
Chyba powtórzenie klasy(od gimnazjum

) byłoby dobrym wyjściem.
14 cze 19:46
Kamil: niewiem jak go rozwiązać. Możecie pokazać rozwiązanie?
14 cze 19:46
Buuu:
A takie równanie umiesz rozwiązać:
−8x+20−3=0
14 cze 19:48
14 cze 19:48
Buuu:
Wiesz, niektórzy jak zamiast x widzą a, b, sin, α, ◯, czy ♣ albo misia to się gubią. Takie mają
wyćwiczone ograniczenia.
14 cze 19:51
Kamil: to ja w końcu niewiem, raz mam dobrze, raz źle, ,,Picia'', uratuj sytuacje. (:
14 cze 19:51
konrad: cały czas masz źle
14 cze 19:53
konrad: rozwiąż to, krok po kroku
−8x+20−3=0
14 cze 19:53
Kamil: ok, to możecie mi wyjaśnić końcówkę? chodzi jak rozwiązać to −8a+20−3=0
14 cze 19:54
picia: juz ratuje

jak rozwiazac 2x=8
14 cze 19:55
Eta:
Kamil skoro piszesz,że odpowiedź ma być a= 25
to dlatego Ci napisałam, abyś sprawdził czy podałeś dobrze ten wielomian?
| | 17 | |
bo do tego,który podałeś, to: −8a+20−3=0 ⇒ −8a= −17 ⇒ a= |
| |
| | 8 | |
14 cze 19:56
Kamil: x=8/2
x=4
14 cze 19:56
Buuu:
To jest równanie z niewiadomą
a, którą traktujesz jak
x, w równaniach które
powinieneś umieć rozwiązywać od Vi klasy podstawówki
14 cze 19:56
konrad: jemu dlatego tyle wyszło bo zamiast podzielić przez −8, to on to 8 dodał
14 cze 19:57
konrad: no, teraz dobrze rozwiązałeś, więc nie wiem jakim cudem w tamtym zrobiłeś taką głupotę
14 cze 19:57
picia:
to
Eta rozwiazala
14 cze 19:59
Kamil: po prostu myliły mnie te dalsze cyfry po −8a, dziękuję za cierpliwość hehe
14 cze 20:00
Eta:
14 cze 20:05