Liczby zespolone
Bartek: Korzystając ze wzorów Eulera wyrazić funkcję w zależności od sinusów i cosinusów wielokrotności
kąta x...

Przykład.
sin
2x....
| | isin2x | |
Chodzi o to, że robię jakiś błąd w liczeniu,bo wyszło mi: |
| . |
| | −2 | |
| | 1−cos2x | |
Im natomiast: |
| . |
| | 2 | |
Oto jak liczyłem:
| | eix − e−ix | |
sin2x= ( |
| )2= |
| | 2i | |
| | (cos2x + isin2x) − (cos2x − isin2x) | |
= |
| = |
| | −4 | |
...po cięciach wychodzi mi:
Co wy na to?
14 cze 19:02
Godzio:
(e
ix − e
−ix)
2 = ...
14 cze 19:03
ICSP: Witaj
Godziu
14 cze 19:04
Bartek: No dobrze Godziu (witaj ICSP), ale względem moim "obliczeń" nie wiele to wnosi,bo cosinusy i
tak się kasują i zostają sinusy. Chyba, że coś z tym "− ix " po majtałem.
14 cze 19:06
Basia: Witaj Godziu. Jak tam liniowa poszła ?
14 cze 19:07
ICSP: | | eix − e−ix | |
sin2x = |
| 2. Rozpatrzmy licznik: |
| | 2i | |
(e
ix − e
−ix)
2 = e
2ix − 2*e
ix + −ix + e
−2ix = e
2ix + e
−2ix − 2
wracamy :
| | eix − e−ix | | e2ix + e−2ix − 2 | |
sin2x = |
| 2 = |
| = |
| | 2i | | (2i)2 | |
| e2ix + e−2ix | | 2 | | cos2x | | −1 | | 1 − cos2x | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 2* (−2) | | −4 | | −2 | | 2 | | 2 | |
14 cze 19:15
Bartek: O, Baaasia....witam, witam, a jakże

Domyśliłem się właśnie, że trzeba użyć (a+b)
2 i będzie chyba okej, ale zatrzymałem się przy
e
−ix.Co zrobić z tym minusem? Bo normalnie by było: cosx + isinx. No to chyba jak mam −ix,
to powinno być...

? cosx − isinx
14 cze 19:16
Bartek: Słuchajcie wymiękam...tzn. rozumiem już jak to się robi, ale jak powinienem widzieć sinusami i
cosinusami liczbę postaci:
e
−2ix
| | 1 | |
Rozumiem, że a−2= |
| , ale dalej mi się kiełbasi i nie mogę w prosty ludzki sposób |
| | a2 | |
doliczyć się do tego cos2x. Bo dalej już wszystko rozumiem...
14 cze 19:37
ICSP: cos2x masz u mnie na czerwono zaznaczony :
ogólnie :
| | ei(nx) − e−i(nx) | |
sin(nx) = |
| |
| | 2i | |
| | ei(nx) + e−i(nx) | |
cos(nx) = |
| |
| | 2 | |
14 cze 19:40
Bartek: O Boże, jaka ja jestem d****pa wołowa...

Już widzę, dziękować
14 cze 19:57