HELP!!!!!!!
ja: W szpitalu wylosowano niezależnie spośród pacjentów leczonych na pewną chorobę 15 chorych
kobiet i zbadano ich ciśnienie tętnicze. Otrzymano następujące wyniki: 90, 110, 122, 134, 133,
121, 103, 108, 131, 148, 155, 160, 140, 120, 115.
a) .Na poziomie istotności 0,05 sprawdzić hipotezę, że pacjentki te pochodzą z populacji o
średnim ciśnieniu tętniczym 120. b) Zbudować 90% przedział ufności dla przeciętnego ciśnienia
tętniczego pacjentek szpitala. Określić precyzję oszacowania c) Zbudować 90% przedział ufności
dla odchylenia standardowego (zróżnicowania ciśnienia pacjentek) d) Na poziomie istotności
\alpha =0,05 zweryfikować hipotezę, że wariancja ciśnienia jest rowna 400 . e) Analogiczne
badania ciśnienia przeprowadzono na 20 pacjentach szpitala (mężczyznach). Otrzymano
następujące wyniki: x=131, S=25. Czy można twierdzić, że zarówno przeciętne ciśnienie jak i
jego zróżnicowanie jest większe w populacji mężczyzn ?
14 cze 18:51
Basia: nie pisz tych samych zadań kilka razy; to się nazywa spamowanie i jest tu zdecydowanie
nielubiane
14 cze 18:55