POMOCY!!!!!!!!!! W szpitalu wylosowano niezależnie spośród pacjentów leczonych n
zakłopotana: W szpitalu wylosowano niezależnie spośród pacjentów leczonych na pewną chorobę 15 chorych
kobiet i zbadano ich ciśnienie tętnicze. Otrzymano następujące wyniki: 90, 110, 122, 134, 133,
121, 103, 108, 131, 148, 155, 160, 140, 120, 115.
a) .Na poziomie istotności 0,05 sprawdzić hipotezę, że pacjentki te pochodzą z populacji o
średnim ciśnieniu tętniczym 120.
b) Zbudować 90% przedział ufności dla przeciętnego ciśnienia tętniczego pacjentek szpitala.
Określić precyzję oszacowania
c) Zbudować 90% przedział ufności dla odchylenia standardowego (zróżnicowania ciśnienia
pacjentek)
d) Na poziomie istotności \alpha =0,05 zweryfikować hipotezę, że wariancja ciśnienia jest rowna
400 .
e) Analogiczne badania ciśnienia przeprowadzono na 20 pacjentach szpitala (mężczyznach).
Otrzymano następujące wyniki: x=131, S=25. Czy można twierdzić, że zarówno przeciętne
ciśnienie jak i jego zróżnicowanie jest większe w populacji mężczyzn ?
14 cze 18:37