proszę o pomoc.:)))
wiolka: | | x2−2x+7 | |
Rozwiąż równanie: |
| =2 |
| | x+2 | |
14 cze 18:29
wiolka: proszę wytłumaczcie mi jak to zrobić.
14 cze 18:30
Basia:
Z: x+2≠0 czyli x≠ −2
pomnóż obustronnie przez x+2; potem wszystko na lewo; redukcja wyrazów podobnych i Δ
14 cze 18:31
Mateusz:
Przenosisz 2 na lewo
najpierw wykonaj wskazane działanie i potem rozwiązuj oczywiscie pamiętaj o dziedzinie najpierw
x+2≠0 zatem D= R/{−2}
14 cze 18:32
picia:
najpierw zalozenie, mianownik≠0
albo wymnoz na krzyz, albo 2 na druga strone i wspolny mianownik i licznik przyrownaj do 0.
14 cze 18:32
wiolka: Basiu nie gniewaj się ale troche nie wiem jak to zrobić. Wiem ze mało się do tego przykładam ,
ale ciężko mi to wchodzi bez dobrego wytłumaczenia.
14 cze 18:35
wiolka: :((
14 cze 18:46
picia:
Basiu pomocy...
14 cze 18:50
wiolka: dzięki picia.
14 cze 18:55
picia:
prosisz
Basię wiec sie nie wtracam...
14 cze 18:56
Mateusz:
Właśnie nie ma to jak być odrzuconym
14 cze 18:58
wiolka: jak to pisałam to jeszcz nie było żadnej odezwy poza Baśką, sorry.
14 cze 18:58
Mateusz:

dobra ja zmykam ktos tu ci pomoze ale napisz w czym masz problem
14 cze 19:05
Aga1.: A może tak?
| x2−2x+7 | | 2 | |
| = |
| −−pomnóż na "krzyż" |
| x+2 | | 1 | |
x
2−2x+7=2(x+2)
x
2−2x+7=2x+4
x
2−4x+3=0
licz Δ, x
1, x
2
14 cze 19:36
dżoana: czyli Δ= −42−4*1*3=16−12=4
14 cze 19:50
wiolka: chyba tak
14 cze 20:10
wiolka:
14 cze 20:25
wiolka:
14 cze 20:50
wiolka: chyba nikt mi nie pomoże.
14 cze 21:16
Kwachu: ale masz przecież już rozwiązanie napisane...
wystarczy że policzysz x1 i x2
14 cze 21:19
picia:
x
1= 1
x
2= 3
i oba naleza do dziedziny
14 cze 21:20