funkcja kwadratowa
just220: wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=2(x+2)²−3 w przedziale <−3,2>
14 cze 18:28
Basia:
potrafisz odczytać z podanego wzoru współrzędne wierzchołka paraboli ?
14 cze 18:29
just220: tak
14 cze 18:30
Basia: to powiedz czy odcięta wierzchołka p należy do zadanego przedziału ?
14 cze 18:32
just220: nalezy
14 cze 18:32
just220: bo p=2 to wiem tylko chodzi mi o to co teraz mam zrobic czy musze ta postac zamieniac na ogolna
czy poprostu moge do tej postaci za X podstawiac kolejno −3 i 2
14 cze 18:33
Basia:
dobrze; czyli z tego wynika, że najmniejszą wartością jest q= −3, bo ramiona paraboli są
skierowane do góry (a=2)
teraz musisz policzyć wartości na końcach przedziału czyli f(−3) i f(2)
i wybrać największą
f(−3) = 2(−3+2)2−3 = 2*(−1)2 − 3 = −1
tak samo policz f(2) i gotowe
14 cze 18:36
just220: czyli nie musze tego zamieniac na postac ogolna? tylko podstawiam? dzieki wielkie
14 cze 18:38
Basia:
p = −2 nie 2
postać kanoniczna: y=a(x−p)2+q
czyli u Ciebie: y = 2(x − (−2))2 + (−3)
p = −2; q= −3
14 cze 18:38
Basia: oczywiście, że nie; w tym zadaniu postać ogólna nie jest Ci do niczego potrzebna
14 cze 18:39
just220: tak zapomnialem o −
14 cze 18:39
just220: f(2)=29?
ps. jezeli p nalezy do przedzialu musze tez policzyc f(−2)?
14 cze 18:44
ICSP: f(−2) masz podane w zadaniu

Jeżeli jednak go nie widzisz to liczenie nie jest złym pomysłem
14 cze 18:45
Basia:
tak; f(2) = 29
a f(−2) = f(p) = q = −3
ale można też policzyć
14 cze 18:50
just220: ostatnia rzecz gdy mam podana postac ogolna (taka sama tresc zadania) musze liczy p ze wzoru
−b/2a i jezeli nalezy podsawiam 3 liczby jezeli nie to 2,?
14 cze 18:52