trójkąt równoboczny kwadrat i koło mają równe obwody,która z tych figur ma najwi
:):):):):): trójkąt równoboczny kwadrat i koło mają równe obwody,która z tych figur ma największe pole.
Dane: o−dana liczba oznaczająca obwód trójkąta,kwadratu i koła
14 cze 18:25
pigor: ... np tak :
| | √3 | |
oΔ=3a=o ⇒ a=13o ⇒ PΔ=14a2√3= |
| o2 ≈ 0,0481o2 , |
| | 36 | |
| | 1 | |
o□=4b=o ⇒ b=14o ⇒ P□=b2= |
| o2 ≈ 0,0625o2, |
| | 16 | |
| | 1 | |
o◯=2πr ⇒ r=12πo ⇒ P◯=πr2= |
| o2 ≈ 0,0796o2 , to |
| | 4π | |
P◯ > P□ > PΔ , czyli
koło ma tu największe pole . ...
14 cze 20:50
14 cze 20:51