zadanie związane z zaznaczeniam miejsc zerowych za osi liczbowej
ZAGROŻONY HELP: 12(x−3)(5x−5)(x+8)>0
14 cze 18:24
picia:
a wiesz jakie sa te msc zerowe?
14 cze 18:25
ZAGROŻONY HELP: własnie trza z tego wyliczyć
14 cze 18:27
picia:
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0, wiec przyrownaj kazdy nawias do 0.
14 cze 18:28
ZAGROŻONY HELP: ok i co dalej? wyszło mi x1=3, x2= 1 1/5 x3=−8
14 cze 18:32
Mateusz:
Rysujesz wygibasa

ale nie chce mi sie tyle pisać w dziale
wielomiany powinienes miec
nierownosci wielomianowe i tam masz na pewno algorytm
14 cze 18:37
picia:
nie wiem co jest 1/5...
masz takie msc zerowe 3,1,−8
zaznacz na osi i robisz "fale". zaczynasz od prawej strony. najpierw patrzysz na wspolczynnik
przy najwyzszej potedze. i tak jesli jest dodatni to zaczynasz od gory, jesli jest ujemny to
od dolu.
potem patrzysz na krotnosc pierwiastka, jesli nieparzysty to "fala" przechodzi, jesli parzysty
to odbijasz.
14 cze 18:37
ZAGROŻONY HELP: a gdyby ktoś mugł całe rozwiązanie napisać był bym wdzięczny bo ja tego wogule nie kapuje
14 cze 18:44
picia:
mógł
w ogóle
x∊(−8;1)u(3, +∞)
14 cze 18:47
ZAGROŻONY HELP: wiesz gramatyka tu nie gra roli
14 cze 18:50
picia:
ORTOGRAFIA
14 cze 18:50
ZAGROŻONY HELP: picia jak możesz napiszesz te zadanie od A do Z jak to ma być
14 cze 18:53
picia:
wszystko juz napisalem. zrob tylko rysunek wg wskazowek co podalem. ma byc >0 wiec to co nad
osia.
14 cze 18:55
ZAGROŻONY HELP: a ja dalej nie kapuje
14 cze 19:03
14 cze 19:08
ZAGROŻONY HELP: oś w zwszycie mam całkiem inną
14 cze 19:19
picia:
14 cze 19:24