suma wyrazów w ciągu geometrycznym
BarbraStrejsont: Suma dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego , w którym a2=4 a a5= −32, jest
równa:
a) 1024 b)−1024 c)−342 d)342
Proszę o wyjaśnienie, jak zrobić zadanie, z góry dziękuję.
14 cze 17:39
picia:
wyznacz potem a
1 i do wzoru na sume.
14 cze 17:44
BarbraStrejsont: A jak wyznaczyć a1?
14 cze 17:49
picia:
a wiesz w jaki sposob powstaje ciag geometryczny?
poprzez pomnozenie przez stala liczbe (q) zwana ilorazem ciagu. np.
3,9,27,81
q=3
| | a2 | |
czyli wiedzac ze drugi wyraz to 9 a q=3 to dziele |
| i otrzymuje a1 |
| | q | |
14 cze 17:52
Eeeee...: a
1*q=4
a
1*q
4=−32
a
1=4/q
podstawienie 4/q*q
4/1=−32 −> q
3=−8 q=−2
a
1*(−2)=4 a
1=−2
Starczy czy dalej liczyć ?
14 cze 17:55
BarbraStrejsont: Czyli rozwiązanie wyglądałoby tak:
−324= −8
q= −2
a1=a2−2=−2
S9=−2*1−(−2)91−(−2)
S9=−10263= −342
?
14 cze 18:09
Eeeee...: tak
14 cze 18:10
BarbraStrejsont: Bardzo dziękuję za pomoc!
14 cze 18:11