..
zuza: Pole przedstawionego na rysunku równoległoboku jest równe 20cm kwadratowych. wyznacz wartość x,
a następnie oblicz obwód równoległowboku.
na rysunku przedstawiony jest równoległobok i na ramieniu krótszym jest 2x−1 a na podstawie x+6
a miedzy nimi jest kat 30 stopni prosze o pomoc oraz prosze dokładne rozwiaznia gdyz chce sie
nauczyć i zrozumieć

pozdrawiam
14 cze 17:16
Mila:

α=30
0
| | 1 | |
P=a*b*sinα=(x+6)(2x−1)* |
| |
| | 2 | |
2x
2−x+12x−6=40
2x
2+11x−46=0 rozwiąż
Gdyby tam było 2x+1
to lepiej by się liczylo.
14 cze 17:33
picia:
no wlasnie mam tak samo i wychodza "brzydkie" liczby
14 cze 17:41
zuza: "Gdyby tam było 2x+1
to lepiej by się liczylo."
ale własnie tam jest plus tyle że mi się pomyliło
14 cze 17:42
Mila: Zmień we wzorach na: 2x+1
W takim razie tak:
2x
2+x+12x+6=40
2x
2+13x−34=0
Δ=169+272=441
√441=21
| | −13−21 | |
x1= |
| <0 nie odpowiada |
| | 4 | |
a=8
b=2*2+1=5
oblicz obwod
14 cze 23:13