Rozwiąż
Nympho: rozwiąż
a)−6x2+x+2 =0
b)x2+3x−4>/0
przy czwórce jest większe bądź równe
bardzo proszę o rozwiązanie
14 cze 16:38
Eta:
| | 1 | | 2 | |
a) −6x2+x+2=0⇔ ⇔ (2x+1)(−3x+2)=0 ⇔x=− |
| v x= |
| |
| | 2 | | 3 | |
b) x
2+3x−4 ≥ ⇔ (x+4)(x−1)≥0 ⇔ x€ ( −
∞,−4> U < 1,
∞)
15 cze 00:45
picia:
ja bym to rozwiazywal Δ. ale teraz to az strach
15 cze 00:48
Eta:
15 cze 00:48
pigor: ... witam, podoba mi się twój żart
picia , ale masz rację tu
Eta chyba już jest w
amoku i ...

nie wiem co ją powstrzyma (chyba wrócę do Δ, bo co zrobią ci z podstawy

);
zgadzam się, tu Δ jest najlepsza bo
−6x
2+x+2=0 i Δ=1+4*6*2=49 , a na grupowanie

, nawet ja nie wpadłem, które byłoby
szybsze od Δ. ...
15 cze 10:33
pigor: ... wpadłem na sposób dopiero po kilku próbach , a czas leciał − teraz wydaje się proste ,
właśnie dlatego to lubię (zawsze sprawdzam, jak szybko to mi się ... :udaje i w tym mam
frajdę), a więc np. :
−6x2+x+2=0 ⇔ −6x
2−3x+4x+2=0 ⇔ −3x(2x+1)+2(2x+1)=0 ⇔ (2x+1)(−3x+2)=0 . ...
15 cze 10:49