ucząc się ciągów geometrycznych nie wyszlo mi pare zadan pomozecie ?:(
Eeeee...: 1. a5−a1=15 i a4−a2=6 wyznacz ciąg geometryczny
2. Z definicji sprawdź czy ciąg jest geometryczny an=2n+1/3n+1
14 cze 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
a4 − a2 = a1*q3 − a1*q = 6
a5 − a1 = a1*q4 − a1 = 15
układ równań z dwoma niewiadomymi.
14 cze 16:31
Eeeee...: tyle wiem ale prosze o rozwiazanie bo mi nie chce dobrze wyjsc
14 cze 17:04
picia:
wyciagnij a1 przed nawias i wyznacz a1 z jednego i podstaw do drugiego.
14 cze 17:15
Eeeee...: naprawde musze jeszcze raz pisac ze prosze o rozwiazanie a nie wskazowki?...
14 cze 17:20