.
Klaudia: Wykonaj Działanie:
| 92−25 | | 3x+5 | |
| : |
| a tu co powinnam zrobic  |
| x2−16 | | x−4 | |
14 cze 16:02
picia:
zalozenia i podzielic

ulamki dzielimy tak, ze mnozymy...?
14 cze 16:03
picia:
tam na pewno jest 92 −25? nie czasem 9x2−25?
14 cze 16:08
Klaudia: pierwszy przez odwrotność drugiego : i tu bedzie zał. x≠4 i x≠4 i x≠−5/3
14 cze 16:11
Klaudia: aha i tam x po 9
14 cze 16:11
hatsume: i wzory skr mnozenia i nie będziesz musiała pytać

a
2−b
2= (a−b)(a+b)
14 cze 16:13
hatsume: i wzory skr mnozenia i nie będziesz musiała pytać

a
2−b
2= (a−b)(a+b)
14 cze 16:13
picia: −4
dobrze. w pierwszym ulamku rozloz licznik i mianownik ze wzoru skroconego mnozenia i skroc z
drugim ulamkiem.
14 cze 16:13
Klaudia: nie wiem o co biega
14 cze 16:27
Mila:
| (3x−5)(3x+5) | | x−4 | |
| * |
| = dokończ |
| (x−4)*(x+4) | | 3x+5 | |
14 cze 16:34
kj: założenia: x≠4, x≠ −4, x≠−5/3
rozw. 9x2−25 = (3x−5)(3x+5),
x2−16=(x−4)(x+4)
A zatem
9x2−25 x2−16 * x−43x+5= 3x−5x+4
14 cze 16:36