Ciąg
Krzychu:

Cześć.
Potrzebuję pomocy z zadaniem z ciągów.
1. Oblicz sumę pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, którego dwa punkty wykresu są
zaznaczone na rysunku. Podaj wzór na sumę n wyrazów tego ciągu. n
14 cze 15:37
hatsume: masz tak a1=1
a4=8=aq3
podstawiasz masz ze q=2 lub −2
14 cze 15:43
hatsume: | | 1−2n | | 1−2n | |
Sn=1 * |
| = |
| |
| | 1−2 | | −1 | |
14 cze 15:44
hatsume: albo dla q = −2 podstawiasz takie q

ale ja nie jestem pewna czy dobrze myślę więc niech ktoś sprawdzi
14 cze 15:45
Krzychu: 
nic nie rozumiem
14 cze 15:47
hatsume: jak to nic
mala poprawka
a1 =a bo tam nizej zapomnialam indeksu
14 cze 15:49
Krzychu: a dlaczego a4 = 8 ? do czego to?
14 cze 15:52
hatsume: z wkresu odczytałam
an= (masz tam na osi y) 8 dla n (patrz na oś x) = 4 wiec a4=8
14 cze 15:54
hatsume: do tego zeby wyliczyc q i zapisac sume
14 cze 15:54
Krzychu: oj dobrze, ja źle spojrzałem na wykres
14 cze 15:55
hatsume: ja na poczatku tez
14 cze 15:57
Krzychu: Dzięki wielkie

Wszystko jest dobrze, sprawdziłem z odpowiedziami

Pozdrawiam Cię hatsume
14 cze 16:00