sortowanie
bąbelkowe:
Witam wprawdzie to nie ta dziedzina ale moze ktoś potrafiłby mi wytłumaczyć jak działają
obydwie pętle w algorytmie sortowania bąbelkowego tzn za co odpowiada jedna i druga tak
obrazowo na jakims przykładzie chyba na pewno jedna musi jezdzic po elementach tablicy.
podaje kod:
for j:=n−1 downto 1 do
for i:=1 to j do
if tab[i]>tab[i+1] then
begin
pomoc:=tab[i+1];
tab[i+1]:=tab[i];
tab[i]:=pomoc;
for downto odpowiada petli for w c++ gdzie wystepuje i − −
14 cze 15:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
wewnętrzna tabela sprawdza czy element i jest większy od następnego
jeśli tak to przechowuje i+1 w pamięci ... a i−ty zostaje zapisany jako i+1
jezeli nie to pozostawia bez zmian
zewnętrzna pętla −−− jest po to aby uszeregować wszystkie elementy (dzięki niej po pierwszym
obiegu wewnętrznej pętli masz największy wyraz na końcu), po nastepnym − drugi co do wielkości
na przedosttnim miejscu itd.
14 cze 15:33
bąbelkowe:
aha no tak teraz już rozumiem ha jakie to proste przeciez

Dziękuje bardzo
14 cze 15:37