.
Klaudia: Rozwiąż równanie i rozstrzygnij czy rozwiązanie jest liczbą wymierną:
zał.x+2≠0 x≠−2 ⋀ x−3≠0 x≠3 D=R−(−2,3)
(x+1)(x−3)=(x+2)(x+2)
x
2−3=x
2+4
Tak
14 cze 15:17
gośc: Nie:
x2−3x+x−3=x2+2x+2x+4
14 cze 15:21
Buuu:
Źle wymnożone, tam nie ma wzoru skróconego mnożenia:
(x + 1)(x − 3) = (x + 2)(x + 2)
x2 + x − 3x −3 = x2 + 2x + 2x + 4
x2 − 2x − 3 = x2 + 4x + 4
Poprzenoś na lewo, uprość rozwiąż równanie:
14 cze 15:21
Patronus: nie,
(x+1)(x−3) = (x+2)(x+2)
x2 − 3x + x − 3 = x2 + 4x + 4
i dalej...
14 cze 15:22
Klaudia: aha czyli kazdy przez każdy
14 cze 15:22
Klaudia: no dobra to które dobre

:(
14 cze 15:23
Buuu: Każde z powyższych, prócz Twojego
14 cze 15:24
Mila: cd
x2− 3x + x − 3 = x2 + 4x + 4 po kolei
−2x−3=4x+4
−6x=7
14 cze 15:30
Klaudia: Mila i wychodzi: x=7/6

i jest to liczba wymierna
14 cze 15:33
Mila: | | 7 | |
− |
| i to jest liczba wymierna. |
| | 6 | |
14 cze 15:38
Klaudia: Ok dzięki Mila
14 cze 15:42