ciągi
Wiola: Bardzo proszę o pomoc z ciągami.
Oblicz sumę wszystkich dodatnich dzielników liczby 1024.
14 cze 14:51
Mila: 1024 =210
D={ 1,2,22,23, .... 210} zbiór dzielników
dalej potrafisz?
14 cze 14:55
Wiola: zupełnie nie rozumiem

jeśli można prosić o wytłumaczenie.
temat na lekcji był tylko z dwoma wzorami na Sn i proste zadanka obliczeniowe
14 cze 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
1024 jest to potega liczby 2
a konkretniej 1024 = 210
więc dzielniki liczby 10124 to:
20 = 1
21 = 2
22 = 4
23 = 8
.....
210 = 1024
14 cze 15:01
Wiola: Rozumiem

Dziękuję. a jak to przełożyć na wzór i obliczyć sumę?
14 cze 15:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
powinnaś się sama zauważyć co to jest:
20, 21, 22, 23, 24, ..., 210
14 cze 15:10
Mila: a1=1
q=2 ciąg geometryczny
14 cze 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie
i obliczasz S10
14 cze 15:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
S10 = 211 − 1
14 cze 15:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
211 − 1
14 cze 15:14
Wiola: rzeczywiście wyszło

dziękuję Wam bardzo
pozdrawiam
14 cze 15:17
Nataa .: Nie wiem sorry . ; /
ℕαπαα
14 cze 15:24
Ala: A skąd ten wzór na sumę S10=211−1 ?
14 cze 15:38
14 cze 15:41
Ala: aaaaa teraz się zgadza

dziękuję
14 cze 16:01
Mila:
14 cze 16:18