Rownanie stycznej do krzywej
Help I need somebody...: Prosze o sprawdzenie zadania:
napisz rownanie stycznej do krzywej y=f(x) w punkcie (x
o,f(x
o)) okreslonej wzorem f(x)=x
2x
, x
o = 1.
wzór to y−f(x
o)=f'(x
o) (x−x
o)
f(x
o)=1
2*1 = 1
| | 1 | |
f'(x)=(x2x)' = (e2xlnx)' * (2xlnx)' = e2xlnx * (2lnx + 2x* |
| ) = x2x * (2lnx + |
| | x | |
2) = 2x
2xlnx + 2x
2x
f'(x
o) = 0 + 2*1 = 2
wiec rownanie to:
y−1=2(x−1)
y=2x −1
14 cze 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
f'(x) ... po drugim znaku równości nie powinno być (jeszcze) członu (2xlnx)' bądź nie powinno
być (już) liczenia pochodnej z ebleble
14 cze 13:31
Help I need somebody...: Chyba nie bardzo rozumiem... mogłbyś to rozpisać?
14 cze 13:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x2x)' ≠ (e2xlnx)' * (2xlnx)'
(x2x)' = (e2xlnx)'
lub
(x2x)' = e2xlnx * (2xlnx)'
a Ty połączyłeś te dwa zapisy (po prostu już zapisałeś że chcesz wyliczyć pochodną wnętrza z
ebleble a nadal masz napisane, ze chcesz obliczyć pochodną z ebleble ... rozumiesz o co
mi chodzi?
14 cze 13:39
Help I need somebody...: Teraz tak dzięki. Ale oprocz tego blędu w zapisie który chyba nie wpłynął na dalszą cześć
obliczeń wynik jest dobry?
14 cze 13:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie wpłyną ale upierdliwiec by się przyczepił

nie ... reszta jest ok.
14 cze 13:45