statystyka
ane2: Wzrost dorosłego mężczyzny w pewnej populacji ma rozkład normalny o średniej równej 182cm i
odchyleniu standardowym 4cm. Obliczyć jaki wzrost ma James Bond, jeśli w tej populacji
występuje 15% osobników wyższych od niego.
dziekuje za pomoc
14 cze 12:48
ane2: jak to zrobic?
14 cze 12:56
gośc: Z percentyli.
Trzeba obliczyc w tym rozkładzie percentyl rzędu (100−15)/100=85/100
14 cze 13:03
ane2: dzięki,a dokładniej?
14 cze 13:05
ane2: x−182/4=0,85
x=185,4
14 cze 13:08
gośc: Masz rozkład normalny. Musisz policzyc dla jakiej wartości 85% wartości jest poniżej niej.
Weź np Excela i rozkład normalny odwrotny dla średniej 182 i odch. std. 4 dla
prawdopodobieństwa 85/100:
=ROZKŁAD.NORMALNY.ODW(0,85;182;4)
Mi wyszło ok. 186
14 cze 13:13
ane2: no juz wiem jak to zrobić, dziekuje

mozna tez bez exela, tylko trzeba z tablic odczytać.
14 cze 13:18