Funkcja liniowa z wartością bezwzględną
Natka: Wykonaj odpowiednie przekształcenia i narysuj wykres funkcji y= |x−3|+2 (wystarczą mi same
wartości x i y)
14 cze 12:13
ewa: Narysuj wykres funkcji y=|x| a nastepnie przesuń go o 3 jednostki w prawo i 2 jednostki do
góry, czyli o wektor [3,2]
14 cze 12:16
ewa:

To wykres funkcji y=|x| , wystarczy go teraz przesunąć
14 cze 12:20
Natka: średnio rozumiem dlaczego tak ale dzięki
14 cze 12:20
gośc: Dla każdej funkcji, jesli możesz ją przedstawic w postaci:
y−y0=f(x−x0)
to mozna ją narysowac jako funkcję:
y=f(x)
przesuniętą o wektor [x0,y0]
14 cze 12:25
ewa: Jak wolisz możesz to zrobić inaczej np tak:
1. narysuj wykres funkcji liniowej y=x−3
2. to co znajduje się pod osią x, odbij symetrycznie względem osi x, otrzymasz wówczas wykres
y=|x−3|
3. całość przesuń o 2 jednostki do góry, otrzymasz wykres y=|x−3|+2
14 cze 12:26
ewa:

Po przesunięciach ostatecznie powinno to wyglądać tak:
14 cze 12:31