Zmienić porządek całkowania
Piotrek: Jaka jest zasada zmiany porządku całkowania w całkach iterowanych na przykładzie:
∫1 0dx ∫x 0 dy
∫3y 1dx ∫2y 0 dy
14 cze 11:51
Piotrek: Bardzo proszę o pomoc
14 cze 11:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
w pierwszej masz:
0≤x≤1
0≤y≤x
więc masz ograniczenia:
x=0;x=1;y=0 i y=x
narysuj je sobie i teraz postaraj się określić x za pomocą y
będziesz mieć:
0≤y≤1
y≤x≤1
bo takie przedziały wskażą ten sam obszar ... prawda?!
zamiana granic całkowania wcale nie jest taka łatwa i wymaga wielkiej prawy.
14 cze 12:05
Piotrek: Podobna sprawa w drugim przypadku:
1≤x≤3y
0≤y≤2y
x=3y, x=1, y=0
więc:
0≤y≤3
y≤x≤1
dobrze myślę?
14 cze 13:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie bardzo rozumiem zapisz: 0≤
y≤2
y 
'y' nie może być ograniczone przez funkcję zależna od 'y'
14 cze 13:28