wielomiany
m: Wyznacz wymiary prostopadłościennego basenu o v=640 000 litrów, w którym krawędzie podstawy
różnią się o 12 m, a głębokość basenu stanowi 20% długości dłuższej.
14 cze 11:16
m: a
b=a+12
c=0.2(a+12)
640 000 = a(a+12)(1/5a+12/5)?
14 cze 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie tak
wymnóż ... odejmij ... i wyznacz miejsca zerowe.
14 cze 12:07
m: no tak, ale magiczne liczby wychodzą

wymnażam i potem obustronnie mnożę przez 5 i nie mam pomysłu co dalej z 3,2kk zrobić
14 cze 12:47
gośc: Przede wszystkim, Panowie, jeśli liczycie w metrach wymiary, to pojemnośc trzeba przeliczyc na
m3.
14 cze 12:58
m: @gość
Dzięki.
14 cze 13:01
Gustlik: Zamiast przeliczać V na m3, łatwiej przeliczyć długości na dm (1m=10dm), wtedy V może być w
litrach.
14 cze 14:37
gośc: Moim zdaniem nic łatwiej, bo dostaniemy równanie o współczynnikach, które i tak potem będziemy
musieli skracać. Nie mówiąc już o niewygodnych dużych liczbach.
Ale oczywiście wybór jednostek, byle konsekwentnie, to kwestia gustu.
14 cze 14:54
Mila: 3200=a(a+12)*(a+12)
3200=a(a+12)
2
a=8 i a+12=20
20
2*8 =400*8=3200
a=8, b=20
c=20*0,2=4
14 cze 16:18