Liczby zespolone
Ola: Jak zrobić te przykłady? Proszę o pomoc, jutro mam egzamin

!
1) z
2−5z+7+i=0
2) iz
2+(1−i)z+2i+1=0
3) z
2−iz−1−i=0
14 cze 09:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
z
2 − 5z +(7+i) = 0
Δ = 25 − 4(7+i) = −3 − 4i = −(2+i)
2
| | 5 +/− (2+i)*√−1 | | 5 +/− (2+i)*i | | 5 −/+ (2i − 1) | |
z1,2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli wychodzi −−− 3− i oraz 2+ i
analogicznie reszta
14 cze 09:15
Ola: A jak mi wychodzi Δ=3+4i ?
|z|=5
to jak mam wyliczyć z? w postaci trygonometrycznej?
wiem, ze z=|z|(cosα+isinα)
14 cze 10:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
3+4i = (2+i)2
14 cze 10:10
Ola: Czy mógłbyś mi wyjaśnić jak Ci to wyszło?
14 cze 10:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
3 + 4i = 3 + 2*2i = −1 + 4 + 2*2i = i2 + 2*2i + 4 = (i+2)2
14 cze 10:23