Znajdź wartości parametru m
Zwiecho: Zbiór Zadań z Matematyki "Poznać zrozumieć"
Zad 101/82
Dla jakich wartości parametru m dwa pierwiastki równania 2x2 + mx + 2m − 15/8=0 zawierają się
w przedziale (−2;5)?
Zad 102/82
Dla jakich wartości parametru m dwa pierwiastki równania m2x3 + (m2 + 4m)x2 + (m+4)x=0 ma
trzy różne pierwiastki rzeczywiste?
14 cze 00:51
Gustlik: Wskazówki:
ad Zad 101/82
2x2 + mx + 2m − 15/8=0 /*8
16x2+8mx+16m−15=0
Oblicz deltę, x1, x2 i potem masz warunki, rozwiąż je:
1) Δ≥0
2) −2<x1<5
3) −2<x2<5
Wynikiem jest część wspólna wszystkich trzech warunków.
ad Zad 102/82
m2x3 + (m2 + 4m)x2 + (m+4)x=0
x(m2x2 + (m2 + 4m)x + m+4)=0
x=0 → 1 pierwiastek
lub m2x2 + (m2 + 4m)x + m+4=0
to drugie równanie musi mieć dwa pierwiaski.
1) a≠0 ⇔ m2≠0 ⇔ m≠0 aby wykluczyć równanie liniowe, które dwóch pierwiastków mieć nie może
2) Δ>0 aby istniały dwa różne pierwiastki
Wynikiem jest część wspólna tych dwóch warunków.
dokończ...
Pozdrawiam
14 cze 01:21
Godzio: Gustlik warunkami 2) i 3) z zadania 101/82 to tym razem Ty jedziesz do Warszawy przez
Londyn

Te warunki to katorga w liczeniu,
Warunki do zadania:
Δ ≥ 0
f(−2) > 0
f(5) > 0
− 2 < x
w < 5
14 cze 03:43
Gustlik: W sumie
Godzio − ciekawy sposób rozwiazywania. Pozdrawiam
15 cze 19:16
Basia: Witam Panów.
Godziu jak egzaminy poszły ?
15 cze 19:18
Eta:
Witam Panią i Panów

O to samo chciałam
Godzia zapytać ... jak poszło?
15 cze 19:20
Basia:
Dzień dobry
Eto 
A jak Twoje kolano ?
15 cze 19:23
Eta:
Kiepsko

"Ulżyło" mi jedynie w kieszeni ... muszę chodzić o kulach przez 2−4 tygodni
15 cze 19:26
15 cze 19:31
Basia: A
Godzio coś nie chce z nami pogadać. Na razie znikam

15 cze 19:49
Eta:
Dzięki
Basiu za pocieszenie
15 cze 19:56
kuba: strona 23 zadanie 9kuba
function(){return this[this.length-1]}
19 paź 20:37