Napisz wzór funkcji kwadratowej
Marian: Napisz wzór funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że jednym z jej miejsc zerowych jest liczba
−1, a największą wartość równą 6 przyjmuje dla argumentu równego 2.
14 cze 00:29
123: Jeśli przyjmuje największą wartość, to a < 0, czyli jest zwrócona ramionami do dołu.
x1 = − 1 = 1 miejsce zerowe
x2 = ? − 2 miejsce zerowe
Postać kanoniczna:
f(x) = a(x − p) + q , gdzie p = −1 i q = 2 (treść zadania)
f(x) = a(x − 2) + 6
f(−1) = 0 ⇒ a(−1 − 2) + 6 = 0 ⇒ −6 = −3a ⇒ a = 2
f(x) = 2(x − 2) + 6
14 cze 00:42
123: Jak chcesz postać iloczynową to wymnóż sobie przez nawias...
14 cze 00:43
ICSP: o niee. Poważny błąd w postaci kanonicznej
14 cze 01:36
123: Tak wiem a(x − p)2 + q... jestem zmęczony już napisałem nic dzisiaj nie robie...
14 cze 01:41