Pomocy
adasb17: 1. Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt P=(3,6) i stycznego do obu osi układu
współrzędnych.
2. Oblicz pole trójkąta równobocznego: a) wpisanego, b) opisanego
na okręgu o równaniu x2+y2−4x+7y+1/4=0
3. Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie, mające dane równania jego boków: x+2y−4=0,
x−2y=0, y=0.
4. Na prostokącie ABCD opisano okrąg. Wiedząc, że A=(0,4), B=(3,−1), C=(−2,4),wyznacz:
a) współrzędne wierzchołka D,
b) równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
5. Do okręgu należy punkt A=(−5,−1). Środek okręgu okręgu należy do prostej o równaniu
2x−3y−6=0 oraz do prostej prostopadłej do niej i przechodzącej przez punkt A.
a) Napisz równanie tego okręgu.
b) Napisz równanie stycznej do tego okręgu w punkcie A.
13 cze 23:10
adasb17: I jeszcze pytanie techniczne. Jak jest napisz równanie okręgu to zapisujemy je w postaci y=ax+b
czy (x−a)2+(y−b)2=r2
13 cze 23:18
adasb17: Błagam pomocy.
13 cze 23:22
gośc: To pierwsze, to równanie prostej.
To drugie, to równanie okręgu.
Więc to drugie, oczywiście.
13 cze 23:23
gośc: Ad. 1
Okręg styczny do obu osi, więc środek ma obie wsp. takie same −−> niech będzie s.
Styczny do osi, więc też r=s
Masz więc równanie okręgu:
(x−s)2+(y−s)2=s2
Podstawiasz wsp. P=(3,6) i dostajesz równanie na s:
(3−s)2+(6−s)2=s2
co daje:
s2−18s+45=0
Dostaniesz dwa rozwiązania −−> są dwa takie okręgi.
13 cze 23:27
gośc: Ad. 2
Sprowadź równanie okręgu do postaci kanonicznej:
(x−x0)2+(y−y0)2=r2
Będziesz miał jawną wartość r (mi wyszło r=4) i to podstaw do wzorów na pola trójkątów
równobocznych wpisanych i opisanych −− nie pamiętam ich, gdzieś na pewno znajdziesz.
13 cze 23:35
gośc: Ad. 3
Z układu trzech równań na proste wylicz punkty ich przecięcia −− mi wyszło:
(0,0) (4,0) i (2,1)
Podstawiasz te punkty do równania okręgu:
(x−x0)2+(y−y0)2=r2
i dostajesz trzy równania na 3 niewiadome: x0, y0 i r
13 cze 23:40
gośc: Ad. 6
Prosta prostopadła ma równanie:
3x+2y+C=0
Podstawiasz do niej punkt (−5,−1) i dostajesz C (mi wyszło C=17)
Środek dostajesz z punktu przecięcia się prostych, czyli z układu równań tych prostych
Promień dostajesz ze wzoru na odległość punktu A od prostej 2x−3y−6=0
13 cze 23:54
gośc: To było oczywiście Ad. 5 a)
A co do b), to styczna jest równoległa do prostej 2x−3y−6=0, więc ma równanie:
2x−3y+D=0 i p A(−5,−1) do niej należy. Podstawiasz go do równania i dostajesz D.
Mi wyszło D=7
13 cze 23:58
gośc: Ad 4.
b) Podstawiasz te trzy punkty do równania okręgu i dostajesz trzy równania na 3 niewiadome, jak
w Zad 3.
a) wiedząc, że środek okręgu jest punktem przecięcia przekątnych, które dzielą się na połowy,
znajdujesz punkt D z równania na środek odcinka BD. Znasz jego środek (środek okręgu) i jeden
koniec B −−> wyliczasz D.
14 cze 00:06
adasb17: A mógłbyś napisać jak ci postać kanoniczna wyszła? Bo mi wyszło (x−2)2+(y+3,5)2=√16,752
14 cze 00:06
adasb17: W 2 postać kanoniczna.
14 cze 00:07
gośc: Powinno być po prawej 16
14 cze 00:07
gośc: (x−2)2+(y+3,5)2=16
14 cze 00:09
gośc: Ad. 3 powinno ci wyjść:
x0=2
y0=−3/2
r=5/2
14 cze 00:17
gośc: Ad. 4
Coś jest nie tak! Tam nijak nie wyjdzie prostokąt. Dobrze przepisałeś wsp. punktów A, B, C?
14 cze 00:24
adasb17: Sorry przy A będzie (0,−4)
14 cze 00:38
adasb17: A w 5 a) prosta prostopadła będzie −1/2x − 2y + C = 0.
14 cze 00:58
gośc: Nie, raczej tak jak napisałem 14 cze 23:54, lub jeśli wolisz:
14 cze 10:42