matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodna
Lukas:
Witam, proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej z logarytmu f(x,y)= 2ln (x+y
2
) oraz f(x,y)= ln(x+ln y) a jeśli ktoś będzie tak miły i podpowie mi jak rozwiązać:
2x−y
f(x,y) =
x+y
to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, Łukasz.
13 cze 22:40
Artur z miasta Neptuna:
2ln(x+y
2
)
df
1
1
= (2ln(x+y
2
))'
x
= 2
* (x+y
2
)'
x
= 2
* 1
dx
x+y
2
x+y
2
df
1
1
= (2ln(x+y
2
))'
y
= 2
* (x+y
2
)'
y
= 2
* 2y
dy
x+y
2
x+y
2
13 cze 23:03
Artur z miasta Neptuna:
2x−y
x+y
df
(2x−y)'
x
* (x+y) − (2x+y) * (x+y)'
x
2(x+y) − (2x+y)*1
=
=
dx
(x+y)
2
(x+y)
2
analogicznie po 'y'ku
13 cze 23:06