Równość zbiorów
Lavanos: Proszę o sprawdzenie, czy dobrze rozumuję i o ewentualne naprowadzenie mnie na poprawne
rozwiązanie:
Sprawdź, czy dla dowolnych zbiorów A i B prawdziwe jest:
P(A\B)=P(A)\P(B)
Robię to tak:
Weźmy dowolny podzbiór X
P: X∊P(A)\P(B)⇔X∊P(A) ⋀ X∉P(B)
L: X∊P(A\B)⇔(∃x∊X)(P(x∊A⋀x∉B)⇔P(x∊A)⋀P(x∉B)⇔X∊P(A) ⋀ X∉P(B)
P=L
13 cze 22:40
Artur z miasta Neptuna:
Ω − dwukrotny rzut kostką (6−ścienną)
A − wypadną minimum 4 oczka w pierwszym rzucie
B − wypadną minimum 4 oczka w drugim rzucie
A\B − wypadnie minimum 4 oczka w pierwszym i co najwyżej 3 oczka w drugim rzucie
P(A) − P(B) = 0
Uwaga

Czy zapis taki: P(A\B)=P(A)\P(B) nie oznacza przypadkiem P(A\B)=P(A)−P(B)
Jeżeli tak to powyższy przykład pokazuje że nie jest to prawdą.
Jeszcze bardziej dosadnym przykładem by było, gdyby P(B) = 1
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
13 cze 23:12
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
Dlaczego bardziej dosadny ... bo by wyszło że P(A\B)= |
| − 1 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 cze 23:13
Artur z miasta Neptuna:
tak naprawdę taki zapis: P(A\B)=P(A)
\P(B) jest nieprawidłowy ponieważ symbol '\' odnosi
się do zbiorów, natomiast P(A) jest FUNKCJĄ

i daje konkretną wartość ... dlatego
prawdopodobieństwa można dodawać/odejmować tak jak liczby, a nie można tak jak zbiory
poprawny zapisem byłoby:
P(A\B)=P(A) − P(A∩B) (czyli co napisałem na końcu pierwszej odpowiedzi ... i taki wzór jest
prawidłowy dla dowolnego A,B∊Ω
13 cze 23:17
Lavanos: Zapis jak najbardziej poprawny, bo P(A) nie jest funkcją tylko zbiorem potęgowym, a ja
najwyraźniej zbyt ogólnie opisałem temat...
Niemniej przykład rozwiązałem niepoprawnie. Popranym natomiast będzie podanie następującego
kontrprzykładu:
Niech A={a.b} oraz B={x,y}
P(A)={Φ,{a},{b},A}
P(B)={Φ,{x},{y},B}
A\B={a,b,A}
P(A)\P(B) = {{a},{b},A}
P(A\B) = {Φ,{a},{b},A}
Tak więc P(A)\P(B)≠P(A\B)
13 cze 23:53
Lavanos: Heh, oczywiście
A\B={a,b}
A nie jak napisałem wyżej
Jeszcze można dodać:
P(A\B)=P(A)
14 cze 00:08