Okrąg
adasb17: Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S=(−5,4), wiedząc że prosta o równaniu −4x+6=0 jest
styczna do tego okręgu.
13 cze 22:21
adasb17: Sorry ta prosta o równaniu to 3x−4y+6=0
13 cze 22:24
adasb17: Pomocy
13 cze 22:34
Mateusz:
czyli odległosc d srodka okręgu od tej prostej jest równa promieniowi okręgu a więc
A,B,C− wspolczynniki rownania ogolnego prostej
x,y−tu wstawiasz wspołrzedne srodka okregu
13 cze 22:35
Mila: (x+5)2+(y−4)2=r2
r = odległości S od prostej 3x−4y+6=0 Obliczysz już?
13 cze 22:35