matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
ilona:
18. Oblicz pole trójkąta opisanego na okręgu o promieniu r, jeśli miary kątów tego trójkąta wynoszą α, β i γ.
13 cze 21:23
aha:
koszerrrr
13 cze 21:59
Bogdan:
Można np. tak rozwiązać to zadanie. Środek okręgu wpisanego jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych
r
r
r
a =
, b =
, c =
β
tg
2
γ
tg
2
α
tg
2
1
Pole trójkąta P =
(2a + 2b + 2c)r = (a + b + c)r
2
13 cze 22:30
ilona:
dziękuje
13 cze 23:09