Pomocy!!
ilona: 11. Długości dwóch boków trójkąta są równe a i b, a pole tego trójkąta wynosi 14ab. Wyznacz
długość trzeciego boku tego trójkąta.
13 cze 21:21
Eta:
Taki trójkąt nie istnieje, sprawdź czy dobrze podałaś wartość pola?
13 cze 21:25
ilona: 14 ab przepraszam to jest pole trojkata
13 cze 21:31
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| *a*b*sinα = |
| ab ⇒ sinα= |
| ⇒ α= 30o |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
c
2= a
2+b
2−2ab*cos30
o = a
2+b
2−2ab
√3
13 cze 21:41
ilona: dziękuje bardzo mi pomogłas
13 cze 23:09